By december 22, 2014 10:57 am Read More →

Winters recept: konijn in het zuur (op Limburgse wijze) – ook met paardenpoulet of ander stoofvlees

Roerdalen – De komende tijd regelmatig recepten op deze site. Wijs starten met
Konijn in het zuur (op Limburgse wijze)

Konijn in het zuur (of anderzins: stoofvlees of paardenpoulet)

Bereidingstijd:Langer dan 2 uur Keuken:Nederlandse keuken
Ingrediënten

Het juiste vlees of een heel konijn (0f 6 konijnenpoten)
Appelstroop
Azijn
Kruidnagels
Laurierblad
Maggiblokjes
Basterdsuiker ( bruin )
Aardappelmeel
Peper/Zout
Koffiemelk

Voorbereiding
Konijn in het zuur

Dit is een typisch Limburgs recept en smaakt over heerlijk, het vergt wel wat aandacht, maar je krijgt er wel wat voor terug, dat je niet snel zult vergeten.
Spruitjes, sperzieboontjes of bloemkool smaken hier heerlijk bij.
En natuurlijk een glaasje rode wijn.
Konijn van ongeveer 2 kg . Geslacht of konijnen-delen.
Het konijn in stukken in een grote kom bestrooien met peper en zout. Niet te veel, want er komen later nog maggiblokjes bij.
Twee eetlepels suiker, een stuk of 5 kruidnagelen, 3 a 4 laurierbladeren,, 2 kleine of een grote ui grof snipperen en over de konijnenstukken heen strooien. Daarna azijn toevoegen.Het liefst bruine natuurazijn.
De stukken hoeven niet helemaal onder te staan.400 ml.ongeveer. Dit mag 2 dagen, maar mag ook al daags erna gebraden worden.

Bereidingswijze
Bereiding: Dit is ook te gebruiken voor zuurvlees, paardenpoulet of stoofvlees
De stukken konijn uit de marinade nemen en even laten uitlekken. In 1 a 2 braadpannen roomboter en blueband goed heet laten worden.
Over het vlees nog een beetje peper en zout strooien. Dan in de pan aan alle kanten bruin braden zonder deksel, onder af en toe keren, ongeveer een half uur.
De marinade geleidelijk bij voegen. De uien en laurier het laatste bijvoegen.
Dan is het tijd om 2 eetlepels bruine basterdsuiker en 2 eetlepels appelstroop toe te voegen.
4 a 5 kleine maggiblokjes en af en toe een scheutje warm water er bij en geregeld keren.
Dan met gesloten deksel 1 en een half a 2 uur laten sudderen.(zacht koken).
Op het laatste moment een jusblok van maggi er bij voegen.
Onder het sudderen met gesloten deksel ook vaker keren dat hij niet kan aanbranden. Desnoods nog wat water er bij voegen.
Zo kan hij na de uurtjes genoten te hebben van de lekkere geur en misschien al een beetje geproefd te hebben, kan hij koud gezet worden.
De volgende dag alles opwarmen en het vlees over doen in een pan. De jus ook in een pan. In een kopje ongeveer 2 afgestreken eetlepels aardappelmeel met wat water aan maken en dit bij de jus gieten.
Op smaak maken met Appelstroop, Azijn, Zout afhankelijk van hetgeen overheerst.
Als het zuur overheerst een beetje appelstroop toevoegen.
Als het zoete overheerst een beetje azijn toevoegen.
Als het een beetje flauw is een beetje zout toevoegen.
Het eind resultaat moet zoet/zuur zijn dit is belangrijk
Even laten door koken en roeren.
Als het nodig is nog wat zout of peper Een flinke scheut koffiemelk toevoegen en een gedeelte van de saus over het konijn gieten.
Dit recept is ook goed voor runderpaulet, maar dan niet in de marinade zetten.
Gewoon wat azijn en andere ingredienten bijvoegen.
Je kan beter wat meer in een keer braden, want hij kan goed in de diepvries.

Zie ook onze andere heerlijke konijn recepten zoals “grootmoeders konijn op belgische wijze”:http://www.roerdaljournaal.nl/kerstmis-2009-recept-grootmoeders-konijn-op-belgische-wijze-in-donker-bier-saus



Posted in: recept, roerdalen