pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By april 15, 2015 1:57 pm Lees verder →

150 bijenhotels in Limburg met ook Roermondse inbreng

Roermond – Veel mensen schrikken van een bij in hun buurt. Helemaal niet nodig, vindt provincie Limburg. Zij maakt zich zorgen om de bijengezondheid en wil die angst voor bijen wegnemen. Daarom helpt ze, samen met IVN Limburg en veel vrijwilligers, 140 Limburgse scholen om een bijenhotel te bouwen en te plaatsen.

“Met de bijenhotels brengen we een positieve boodschap over: wilde bijen zijn absoluut niet gevaarlijk en hebben juist onze hulp nodig om te overleven”, zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck. Woensdag 8 april hebben gedeputeerde Van der Broeck en wethouder Fick-Moussaoui één van de bijenhotels in Roermond gebruiksklaar gemaakt. In de gemeente Roermond is sprake van een uniek samenwerkingsverband tussen de leerlingen van het CITAVERDE College Roermond en de deelnemende basisscholen.
Bij nuttig voor 153 miljard omzet
Er bestaan veel misverstanden over bijen. Men denkt dat ze gevaarlijk zijn en daarom bestreden moeten worden. De Limburgse imker Louis van den Goor uit Sevenum legt uit: “Solitaire bijen zijn niet sterk genoeg om door onze huid te prikken. Daarnaast hebben ze weinig reden te prikken: ze hoeven geen bijenvolk te verdedigen. Angst is dus niet nodig. Sterker nog, solitaire bijen zijn enorm nuttig”. Solitaire bijen hebben een essentiële rol bij het verbouwen van groenten of fruit. Zij bestuiven de gewassen (153 miljard euro aan marktwaarde).
Scholieren bouwen bijenhotels
Helaas gaat het slecht met de bijen. Met het educatieve project ‘Bijenhotels’ en andere maatregelen zoals agrarisch landschapsbeheer of het stimuleren van bloemrijke bermen, neemt provincie Limburg het initiatief de bijen te beschermen. Het ‘Bijenhotel’-project, vorig jaar gestart door het IVN, is inmiddels een groot succes. Honderdveertig enthousiaste scholen in Limburg doen mee. Zij bouwen een bijenhotel en plaatsen het op het schoolplein of bij de schooltuin. Een van die scholen is het CITAVERDE College in Roermond. Die school pakt het groots aan: naast het plaatsen van een bijenhotel in de eigen schooltuin, helpen zij ook de Roermondse basisscholen met het vullen van de bijenhotels en verzorgen zij workshops op de deelnemende basisscholen. De scholen helpen elkaar en daarmee ook de bij. “Het is mooi dat we samen met de jeugd zorgen voor een goede toekomst voor de bij, die een belangrijk onderdeel vormt van ons ecologisch systeem. Daar worden we allemaal beter van”, zegt de Roermondse wethouder mevr. Fick-Moussaoui
Sommige mensen houden, ondanks alle uitleg, angst voor alles wat geel-zwart gestreept rondvliegt. Zo gaf een directeur van een basisschool aan het wel een sympathiek project te vinden maar kreeg hij het niet verkocht in het team op zijn school vanwege die angst. Zij doen helaas niet mee.
Leren maakt waarderen
Naast het bouwen van de bijenhotels leren kinderen bij het project ook meer over de solitaire bijen. “Zelf iets kunnen doen is belangrijk als je kinderen wil stimuleren om de natuur te waarderen en er zorgzaam mee om te gaan. Het maken van bijenhotels creëert zo betrokkenheid bij de bij en zijn natuur”, vertelt Sylvia Spierts van IVN Limburg.
Voor meer informatie over het project, kijk op www.ivn.nl/limburg of op www.facebook.com/bijenhotelsinLimburg.Posted in: roermond