By augustus 5, 2014 10:31 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Let op: oplichting met IBAN-banknummers

Roerdalen –Oplichters blijken goed voorbereid op de invoer van het internationale bankrekeningnummer (IBAN). Sinds 1 augustus 2014 moet dit nieuwe, uitgebreide nummer worden gebruikt bij betalingen. En dus wemelt het van de nepmailtjes waarin je je moet aanmelden voor een nieuwe bankpas of je IBAN moet 'activeren'.

Een veel gemelde e-mail is het onderstaande exemplaar, zogenaamd afkomstig van de ING. Door het gebruik van de officiële logo's en een nette opmaak lijkt de mail verraderlijk echt.

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde al eerder voor IBAN-mails afkomstig van fraudeurs. De organisatie benadrukte destijds dat banken 'nooit per e-mail, brief of telefonisch vragen om inlogcodes, pincodes of andere persoonlijke bankgegevens'.

Het advies is om direct contact op te nemen met je bank om de inhoud van het bericht te controleren wanneer je deze niet geheel vertrouwt. Zorg ervoor dat je opneemt via de officiële kanalen van de bank (en dus niet de eventuele contactgegevens die in de nepmail staan vermeld). Ga verder niet op de mail in: klik niet op de links en beantwoord deze ook niet.Posted in: roerdalen