pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By november 30, 2014 3:00 pm Lees verder →

Expositie Roermonds bekendste politiek tekenaar in Limburgs Museum

image

Roerdalen – Op dinsdag 28 juli 1914 verklaarde Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servië en trok zijn kleine buurland binnen. Wat niemand die dag kon voorzien, was dat het conflict zou escaleren tot een drama op wereldschaal. Een oorlog die ruim vier jaar ging duren en die miljoenen mensenlevens zou eisen.

Nederland bleef neutraal in de Eerste Wereldoorlog, maar de schokkende gebeurtenissen gingen zeker in Limburg niet onopgemerkt voorbij. Het kanongebulder was er hoorbaar, duizenden Belgische vluchtelingen stroomden binnen. En dan is er nog een opmerkelijk gegeven: een Roermondenaar speelde in deze oorlogsjaren een belangrijke rol, omdat hij ten strijde trok met potlood en pen.

Politiek tekenaar Louis Raemaekers (1869-1956) uit Roermond verkondigde zijn standpunten in vlijmscherpe tekeningen. Ze verschenen in duizenden kranten, tijdschriften en publicaties. Volgens zijn uitgever werden wereldwijd 1 miljard spotprenten van Raemaekers verspreid. Op die wijze drukte hij zijn stempel op de publieke opinie.

Raemaekers streed tegen het Pruisisch militarisme en was vooral ontzet door het leed van gewone mensen. De zinloosheid van de oorlog wordt altijd geschreven met het bloed van weerloze burgers, de krijgsheren blijven op de achtergrond. Door zijn tekeningen werd Raemaekers in de oorlogsjaren 1914-1918 een van de bekendste opinieleiders.

Van 29 november 2014 tot en met 12 april 2015 schenkt het Limburgs museum te Venlo aandacht aan het interessante leven en oeuvre van Louis Raemaekers.

In ‘Ten strijde met potlood en pen, Louis Raemaekers (1869-1956) herontdekt’ worden circa vijftig tekeningen in hun historische context gepresenteerd. Vanwege de kwetsbaarheid wordt een deel van de werken halverwege gewisseld. De expositie bestrijkt de hele nalatenschap van de politiek tekenaar, waarbij de Eerste Wereldoorlog extra wordt belicht.

Bij de expositie verschijnt een publicatie die te koop zal zijn in de Museumwinkel. Ariane de Ranitz is de auteur van dit rijk geïllustreerde boek Louis Raemaekers ‘met pen en potlood als wapen’.

Rondleiding voor groepen
Tijdens de wisseltentoonstelling kunnen groepen een boeiende rondleiding reserveren. In deze rondleiding wordt achtergrondinformatie gegeven over de kunstenaar, zijn oeuvre en het tijdsgewricht waarin hij zo’n belangrijke rol speelde.

Cuypershuis Roermond
Het Cuypershuis in Roermond besteedt ook aandacht aan politiek tekenaar Louis Raemaekers. Van 30 november 2014 tot 25 januari 2015 is de tentoonstelling Louis Raemaekers: van Roermondenaar tot wereldburger te zien.

Met korting naar de tentoonstelling
Ben je al naar de tentoonstelling in het Cuypershuis geweest en ben je ook van plan om naar het Limburgs Museum te gaan of juist andersom? Op vertoon van je entreebewijs ontvang je 50% korting (max. 2 volwassenen per entreebewijs; geldig van 30 november 2014 tot en met 25 januari 2015). Op vertoon van je entreebewijs van het Cuypershuis ontvang je korting bij Limburgs Museum en ook omgekeerdPosted in: roerdalen, roermond