pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By maart 8, 2021 10:02 pm Lees verder →

wist u week 16 of 15 (goede week)

…dat we weerstarten met de Kiek Toen-foto: het is foto uit de collectie van Jan Scheepers uit Maastricht die schrijft dat hij deze foto gevonden heeft op een rommelmarkt in Maastricht. Hij vraagt opheldering via deze rubriek om meer informatie over deze plaat omdat achterop defoto de plaatsnaam Posterholt is geschreven.
…dat de inzender de vraag stelt:wie herkent iets van dit tafereel of personen? Wij van het Journaal voegen eraan toe: in welke tijd en waar eventueel in Postert (?) zijn deze wassende vrouwen aan de gang, op een “sjromp” ?(wasbord) en buiten bij een regenpijp? En is het een verwarmde wasketel (lijkt meer op een regenton) met eventueel vuur onderin voor het warm stoken van het wasgoed, of deed men dat in die tijd nog niet.
..dat het van een verwarde wasketel verder weinig weg heeft, want he opstoken van waswater is volgens ingewijden van veel latere datum en zo’n ketel stond meestal binnen in een soort werkplaats oftewel “waerkes” Wie helpt en over welke tjjd spreken we hier? Info svp naar [email protected]

…dat we besluiten met dialect in het Poters eo : det is neet van sjtreu (= zij is geen doetje), sjpraekboks (= iemand die veel praat, ook bij kinderen), det is de din (= dat is de dorsvloer), doe bus ein nut sjpook (= jij bent een deugniet), sjiiet (= gooien), dae doug van gens kent ( = hij deugt helemaal niet)
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)

..Posted in: algemeen, roerdalen