pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 11, 2019 12:03 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u…(week 37 in 2019) over onder meer een HVR-expositie per 1 nov over Verzet en Onderduikers in Roerstreek

Posters Journaal:..op eine sjtomp zitte..

Wist u…

…dat komend weekeinde het Nationale Monumentendag is en op tal van plaatsen zijn er activiteiten, waaronder open huis, tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen enz. Ook in Midden-Limburg is dat het geval en op de site van de monumentendag wordt een en ander per gemeente opgesomd.
…dat we Roerdalen er helaas niet bij ontdekken, wel Roermond met een vrij traditioneel programma. Zeer in tegenstelling tot bijvoorbeeld Weert en ook een plaats als Beesel, waar tal van leuke activiteiten zijn. Dat dit de uit-tip voor deze week is.

…dat verschillende delen van Nederland in deze dagen het einde van de bezetting door de Duitse vijand herdenken, want het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1944 is nu immers 75 jaar geleden.
…dat in september 1944 was Zuid-Limburg als eerste van ons land bevrijd en volgens afspraak zouden de Amerikanen daarbij niet verder gaan dan Sittard. De Britten waren al verder opgetrokken, voorbij Maaseik.

…dat een verdere opmars onmogelijk leek door de aanwezigheid van Duitse troepen tot aan de Maas in Roermond. En dus begon een moeilijke periode voor de geallieerden.
..dat in onze regio het bevrijdingsfeest pas maanden later gevierd kon worden, want halverwege januari 1945 was er eerst nog “De slag om de Roerdriehoek”.
…dat we daarom even terug gaan in de tijd: 15 januari 1945 geeft Montgomery het bevel voor de start van operatie Blackcock: een offensief, dat bedoeld was om de Duitsers te verjagen uit de Roerdriehoek, grofweg het gebied tussen Roermond, Maaseik (B) en Geilenkirchen (Dld). Zij hadden zich daar verschanst.
Het strijdtoneel leek sterk op dat bij Overloon; een gebied met smalle weggetjes en beken, door de Duitsers versterkt met mijnen, mitrailleurnesten, tanks en tankjagers.
…dat het vervolgens tot 27 januari zou duren voordat de strijd in oa de Roerdriehoek beëindigd kon worden; veel inwoners waren het strijdtoneel al eerder ontvlucht, verbleven elders of waren ondergedoken.
…dat met name om Montfort en Sint Joost dagenlang fel gevochten is geworden. De Britten zetten onder meer Crocodile vlammenwerpertanks in om het Duitse verzet te breken.
…dat Montfort daarbij meermalen zwaar werd gebombardeerd; de trieste oorlogsbalans in Montfort was groot: het heeft liefst 186 inwoners het leven gekost.

…dat thans over het oorlogsgeweld van destijds in Tijd van Toen op L1 bericht wordt en wel elke maandag- en donderdagochtend ; telkens een nieuwe aflevering van een unieke schat aan historische beelden, alleen te zien via uw computer, tablet of telefoon, op L1.nl.
…dat u overigens nog meer over Operatie Blackcock kunt zien op : http://www.roermond1939-1945.nl/site/1945-dropdownmenu-41/operation-blackcock-dropdownmenu-88.
…dat we vorige week al gemeld hebben dat vanaf 1 november in het HVR-museum te St Odilienberg een tijdelijke expositie ( vanaf 1 november as tot medio maart 2020) is ingericht over Onderduikers en Verzet in de Roerstreek, en dat er verder tegelijkertijd over die tijd bij de HVR dan een speciaal boek verschijnt met daarin natuurlijk ook verhalen uit deze regio, die eerder deels al verschenen in de uitgaven D-Day in Midden-Limburg, uitgaven van de krant De Limburger, midden jaren 90.

…dat we daarom de Kiek Toen-foto van deze week putten uit het oorlogsarchief van Midden-Limburg, een foto wellicht uit Montfort waar in deze regio de hevigste strijd was en ook vele slachtoffers vielen.

…dat we ook een gezondheidstip hebben over de avocado

…dat we komende tijd minder bekende vruchten centraal stellen en deze week deel 1 over de avocado – ook wel advocaatpeer genoemd
…dat de avocado is een groene vrucht is, die groeit aan de advocaatboom. De vrucht rijpt niet aan de boom, maar pas nadat hij geplukt is. Het is officieel dus geen groente, maar een vrucht. Een halve avocado weegt ongeveer 100 gram: de helft of eenderde (?) van uw dagelijkse portie fruit (of groente).

…dat een rijpe avocado zo zacht is als boter. Met een vetgehalte van soms wel 30 procent is het vruchtvlees dan ook zeer vet. De schil is hard en varieert van donkergroen tot zwart. In de avocado vindt u een grote pit; deze kunt u niet eten. Het vruchtvlees heeft een licht nootachtige smaak.

..dat veel mensen denken dat de avocado een dikmaker is: het is tenslotte een vette vrucht. Het klopt dat de avocado redelijk wat kilocalorieën bevat: zo’n 170 tot 180 per halve (100 gram), maar de vetten in de avocado zijn vooral gezond. Het betreft oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vet dat gunstig is voor het cholesterol. Daarbij krijgt u dankzij de avocado ook veel vezels binnen, wel zo’n 10 gram per vrucht. (Wordt een volgende keer vervolgd: avocado ook vitaminebom; bron: Plus magazine voor senioren)
…dat we weer afsluiten met Posters dialect: oppe deur aafkomme (= op mijn dak krijgen);zungelende of zengelende pien hubbe (= doffe pijn hebben); op eine sjtomp zitte (= werkloos zijn); det kump in mig neet mier op (= dat zal ik nooit weer doen).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans) .
///Posted in: algemeen, roerdalen, roermond