pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By mei 6, 2020 12:04 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u… (week 19 in 2020)

Posters Journaal:…dae kump pin aan ’t make…

Wist u…

…dat we met een klein lokaal preventief nieuwtje deze week van start gaan en wel in huis: Cube Computers heeft waarschijnlijk als enige en in elk geval als eerste in Posterholt een “corona-vrije”
deurklink bij de winkel geïnstalleerd. De deur kun je nu met je onderarms-elleboog openen en sluiten. Dat hoeft dus niet meer met de blote hand Maar kan nu met de meestal bedekte onderarm of anderszins. Attent greageeerd door het Cube-exploitanten duo Marjo
en Wim Ernst


….dat we deze week weer een Kiek Toen-foto tonen uit het archief van het Posters Journaal: de mannen op deze foto werkten in de Posterse steenfabriek: waar en welke? Vooraan links zit Sjaak Vosdellen, die lange tijd met zijn vrouw Trui en hun kinderen , Sjaak jr, Kathy,Frans, Maria en Corrie in “ut durp” aan de Hoofdstraat woonden en later verhuisden naar een nieuw huis aan de Rect. V de Boornlaan . De familie vraagt wie staan er nog meer op deze plaat? Reacties: Cube Computers, Hoofdstraat 83 in Posterholt.
Hebt u misschien ook een mooie foto, uit uw album. Stuur de foto ons: [email protected]

…dat we thans het Journaal vervolgen met de presentatie van de 10 ergste epidemieën aller tijden.

…dat we vorig week oubliceerden dat iwdat op plek 1 de pokken stonden. Bijna een heel volk uitgeroeid. Doden: 300-500 miljoen. Het dodental liep in de miljoenen, en artsen zien het uitroeien van pokken dan ook als een van de topprestaties van de geneeskunde in de 20e eeuw.

…dat op plek 2 staat: de zwarte dood oftewel de pest. Eenderde van de Europeanen gedood.Doden: circa 200 miljoen.Vóór de uitvinding van de antibiotica sloeg de pest wreed en dodelijk toe en roeide van 1300 tot 1700 grote delen van de Europese bevolking uit. De pest-ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie yersinia pestis, die door vlooien overgebracht wordt.

…dat plek 3 bezet wordt door de Spaanse griep: het mmuunsysteem slaat op hol. Doden: 50-100 miljoen. In de nadagen van de Eerste Wereldoorlog stortten veel naar huis teruggekeerde oorlogsveteranen ineens in. De twee jaar daarop woedde de eerste wereldwijde epidemie, waarbij een op de 20 wereldburgers om het leven kwam.
veerde. Het nieuwe coronavirus (eerder was er SARS) wordt beschouwd als zeer besmettelijk en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de huidige situatie bestempeld als pandemie – oftewel een wereldwijde epidemie.

…dat het echter niet inhoudt dat het nieuwe virus meteen op de lijst van de ergste epidemieën aller tijden komt. Op dit moment heeft het coronavirus een betrekkelijk laag sterftepercentage van ongeveer 3,4%. Ter vergelijking: SARS had een sterftepercentage van ongeveer 10%, terwijl dat bij ebola maar liefst rond de 50% ligt.

…dat op plaats 4 staat: Cholera: Dodelijke diarree met tot 140.000 doden per jaar
‘De kleur van rijstwater en een vislucht.’Zo beschrijven slachtoffers van cholera de soms wel 20 liter diarree die ze per dag produceren. Ze lopen het risico aan uitdroging te bezwijken, vooral in gebieden met weinig schoon water.

…dat cholera mensen besmet via het drinkwater. De bacterie vindt haar weg naar het spijsverteringskanaal en boort zich in de darmwanden.
Hier veroorzaakt zij kramp en diarree – en brengt zo een vicieuze cirkel op gang: via de ontlasting komt de bacterie in nieuw water terecht, waar zij nog meer mensen besmet. De ziekte is vaak te genezen met veel vocht, in ernstige gevallen via een infuus.

…dat op plek 5 de epidemie malaria komt. Een mug besmet elk jaar miljoenen
Doden: ruim 400.000 per jaar.Jaarlijks worden 200 à 300 miljoen mensen besmet met malaria, de voornaamste doodsoorzaak in Afrika bij kinderen onder de vijf jaar.
10 tot 15 dagen na de prik van een mug krijgt het slachtoffer last van koorts, diarree, misselijkheid en braken. Hoewel de ziekte veel voorkomt, is er nog geen goed vaccin, dus het gaat vooral om preventie met dagelijkse medicijnen…..

…dat op plaats 6 staat tuberculose: Oeroude longziektDoden: 1,5 miljoen per jaar.
Tuberculose (tbc) is momenteel de meest voorkomende dodelijke infectieziekte ter wereld.Al duizenden jaren woedt deze longziekte, en onderzoekers hebben zelfs tbc-bacteriën gevonden in Egyptische mummiesZe denken dat de bacterie is overgesprongen van herkauwers op mensen toen we vee gingen houden.Tbc is te genezen met antibiotica, maar in de Baltische staten zijn recentelijk multiresistente varianten gevonden.

…dat we beland zijn bij plaats 7: Tyfus: Luizen brengen dodelijke ziekte over Doden: ca. 150.000 per jaar. Tyfus werd vroeger wel gevangeniskoorts genoemd. De epidemie sloeg namelijk vaak toe in gevangenissen en op andere plekken waar mensen opeengepakt leven in slechte sanitaire omstandigheden.
Niet-behandelde tyfus kan doorslaan naar de bloedsomloop, met nierfalen, hevige koorts, delirium en tot slot de dood tot gevolg.

…. dat op plaats 8 staat: Hiv: Ergste vijand van het immuunsysteem. Doden: 35 miljoen.In 1981 registreerde het Amerikaanse leger het eerste geval van aids. Sindsdien tastte het hiv-virus de afweer van meer dan 25 miljoen mensen aan, die vervolgens stierven aan op zich onschuldige aandoeningen als een longontsteking.
Genezen van hiv is nog niet mogelijk, maar medicijnen kunnen het retrovirus wel afremmen.

…dat we aangekomen zijn bij plek 9. Gele koorts: Leverfalen kost duizenden levens
Doden: 30.000 per jaar.Gele koorts verspreidt zich net als malaria via muggen, en de WHO schat dat 30.000 mensen per jaar aan de ziekte overlijden.In lichte gevallen heeft de patiënt alleen koorts en spierpijn, maar in dodelijke gevallen gaat de ziekte gepaard met lever- en nierfalen. Als de lever uitvalt, kleurt de huid geel door de afvalstoffen, vandaar de naam.

…dat tot slot op plek 10 staat: Polio: Kinderen zijn het slachtoffer.Doden: onbekend.Polio verspreidt zich via de ontlasting en kan via de bloedbanen de neurotransmitters in het centrale zenuwstelsel bereiken. Hier kan de ziekte leiden tot verlamming van de ademhalingsspieren.Als die het af laten weten, sterft de patiënt.
Vaccins hebben het aantal poliogevallen teruggebracht tot nog geen 1000 per jaar.
Polio treft om onbekende redenen vooral kinderen.

.
…dat de oplossing van bijgaande (en vorige week) puzzel is: i,ik,sik,kits,strik,struik,kasruit.

…dat we hier ook een felicitatie moeten plaatsen en wel aan het adres van Thea van Landighem-Hendrikx uit Posterholt. Thea heeft 40 dienstjaren voltooid in diverse functies in het Laurentius Ziekenhuis Roermond. Proficiat.

…dat we u een ‘uitgangstip voor binnen’ geven: bezoek eens een Nederlands of buitenlands museum via Facebook. U kunt er uren rond dolen!

hier tussen voegen foto met tekst enfoto kiek toen2de versie toevoegen svp (eerderapart gezonden)

…dat we besluiten met Poster(holt)se dialect-woorden en gezegdes: roaf (= korst); ein rufke oppe wonj (= een korstje op de wonde) ; ratikaal ( = radicaal); raepsjtert (= mager); doa doug get neet (= daar klopt iets niet); zeiver (= wartaal), foeksesjwans (= handzaag); kneepje (= foefje); dae kump pin aan ’t make (= hij zal het nog moeilijk krijgen ; vaarlies (= gangetje tussen 2 gebouwen); sjtave (= met grote stappen lopen); wiedgaond (= verstrekkend).

(Copyright en samenstelling : Jacques Biermans)
———Posted in: algemeen, roerdalen, roermond