By maart 15, 2015 1:55 pm Lees verder →

Achtergronden van het Kinjer- OLS

Roerdalen – Donderdag 25 juni 2015 wordt alweer voor de 11e keer het Kinjer–OLS georganiseerd. Dit evenement voor basisscholen uit Nederlands- en Belgisch Limburg vond in 2005 voor het eerst plaats in Wessem, op initiatief van KinjerKraom (destijds een kinderprogramma van de tv-zender L1). Inmiddels is het Kinjer-OLS onlosmakelijk verbonden met het “grote” OLS en dus een jaarlijks terugkerend feest voor de kinderen. Dit jaar zullen 27 scholen gaan strijden om de winst van de bronzen wisseltrofee, het ‘Ummeke’.

Doelstelling
Deelnemers aan het Kinjer-OLS zijn kinderen van groep 7 en 8 van het Nederlandse basisonderwijs, en, het 5e en 6e leerjaar van het Belgisch basisonderwijs. Het doel is om hen kennis te laten maken met het schutterswezen, een belangrijk aspect van de Limburgse cultuur.

Voorbereiding
Eerst worden de deelnemende scholen gekoppeld aan een plaatselijke schutterij die hen bij de voorbereiding zal begeleiden. Hierbij kan onder andere gebruik gemaakt worden van het lessenpakket van de Sjöttesjoël. De kinderen krijgen hulp en uitleg bij onder andere het leren marcheren in optocht, muziek maken en schieten met een windbuks. Bovendien zullen de kinderen zelf hun uniformen en diverse attributen zoals vaandel, koningszilver en muziekinstrumenten knutselen. Het uiteindelijke resultaat zal een schoolschutterij zijn van minimaal 18 en maximaal 50 leerlingen waarin zoveel mogelijk onderdelen van een schutterij (tamboer-maître, muziekkorps, vaandeldrager, koningspaar, schutters etc) terugkomen.

De dag van het Kinjer-OLS
Op donderdag 25 juni 2015 zal de dag om 10.00 uur worden aangevangen met een officiële opening, hijsen van de vlaggen en het zingen van het Limburgs volkslied. Daarna zullen de schoolschutterijen zich opmaken voor de optocht door de straten van Maasniel. Hierbij kan worden gerekend op een flink aantal toeschouwers waaronder ouders, grootouders en overige geïnteresseerden. Aan het einde van de optochtroute ligt het defilé waar bezoekers en jury op de tribune gegroet zullen worden. Bovendien wordt hier door elke schoolschutterij een eigen verzonnen schuttersyell ten gehore gebracht. De jury zal hen verder beoordelen op onder andere het mooiste geheel, de beste bordjesdrager en beste tamboer-maître.

Bij terugkomst op het feestterrein beginnen na de middagpauze de beoordelingswedstrijden voor alle facetten van de schutterij zoals mooiste koningspaar en mooiste marketentster. Ook zal er namens elke deelnemende school een zestal deelnemen aan de schietwedstrijd met windbuksen. Het zestal met de minste missers wint deze wedstrijd.

Tegen het eind van de middag worden alle juryrapporten verzameld en zal de school die over alle onderdelen het beste heeft gescoord gehuldigd worden als winnaar van het ‘Ummeke’.Posted in: roerdalen, roermond