By mei 14, 2011 6:18 am Lees verder →

Dit weekeinde Molendag: activiteiten in Limburg met molens en ook met molen St O’berg, Vlodrop en Melick vandaag en morgen

Roerdalen – De Nationale Molendag wordt dit jaar gehouden vandaag en morgen, op zaterdag 14 en/of zondag 15 mei 2011. In heel Limburg eo zijn tal van molens met aktiviteiten, ook in deze regio (zie beneden) Melick, Vlodrop-Etsberg en St. Odilienberg. (Op de foto de molen van Verbeek te St. Odilienberg).
Sinds 1972 staat in het tweede weekend van mei een groot aantal van de molens open voor het publiek. De door De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars georganiseerde Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Op www.nationalemolendag.nl is te zien welke molens zaterdag, zondag of op beide dagen zijn geopend. In de provincie Limburg zijn er maar liefst 55 molens en gemalen opengesteld voor het publiek.

Molens werden eeuwenlang gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Daarnaast maalden zij meren droog en reguleerden zij de waterhuishouding in ons land. Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen molens vanaf het eind van de 19e eeuw steeds meer uit beeld en werden gesloopt. Het waren de stoom-, diesel- en elektrische gemalen, die de rol van met name de watermolens overnamen. Ook de gemalen werden later het slachtoffer van de technische ontwikkeling. Zij raakten buiten gebruik en werden afgebroken. Gelukkig zijn er nog steeds molens en gemalen te bewonderen in ons land. De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze waardevolle werktuigen te bekijken.
Opengestelde molens zijn te herkennen aan de Molendagvlag. Ook als de wieken of waterraderen rondgaan is de molen in de meeste gevallen te bezoeken.

De Nationale Molendag is onderdeel van de BankGiro Loterij Molendagen. Zie voor meer informatie www.nationalemolendag.nl

St. Odilienberg \ Molen Verbeek
Activiteiten op dag(en) zaterdag 14 en zondag 15 mei
Molen gaat draaien Ja
Molen/gemaal gaat malen Ja
Activiteiten
Expositie

In samenwerking met de plaatselijke kunstenaars wordt in en om de molen beeldende kunst geexposeerd. Er worden in de molen rondleidingen gegeven voor de bezoekers. Een kopje koffie of fris voor de kinderen staat altijd klaar. Iedereen is van harte welkom.
Info P. Konings, 0475-537415 of 0621578828

Melick, Prins Bernhard-molen
Activiteiten op dag(en) zaterdag 14 en zondag 15 mei
Molen gaat draaien Ja
Molen/gemaal gaat malen Ja
Activiteiten
Expositie

Muziek

Markt rond molen

Op zaterdag 14 mei gaan de oude motoren, landbouwwerktuigen en tractoren uit het museum de frisse lucht in. Afgestofd en opgepoetst laten ze van zich horen met hun geplof op het parkeerterrein bij de molen en demonstreren ze hun kracht uit lang vervlogen tijden. In de kraam van de vrijwilligers worden diverse soorten meel en plantjes verkocht. Ook is er een kraam met streekproducten en een mobiele smidse.
Op zondag 15 mei is er om 15.00 uur een optreden van een jongerenkoor
Info Clemens Dresselaars, 0475-785041

Etsberg/Vlodrop, Gitstappermolen
Activiteiten op dag(en) zaterdag 14 mei
Molen gaat draaien Ja
Molen/gemaal gaat malen Ja
Activiteiten
Markt rond molen

Info Ria Kuppers – Simons, 0475-535224Posted in: roerdalen