pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By november 11, 2014 4:45 pm Lees verder →

Aken in trek bij Limburgse studenten: meer aanmeldingen en groei zet door

Roerdalen/Aken – Steeds meer Limburgse jongeren studeren in Aken, net over de Duitse grens. Zowel aan de technische universiteit RWTH als aan de Hogeschool FH Aken. Waren er in 2011 nog slechts zes nieuwe aanmeldingen, dit jaar is het aantal gegroeid naar 75 en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren groeit naar 300 studenten.

De groeiende populariteit van Aken is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen het voortgezet onderwijs in Limburg en de RWTH en de Hogeschool FH Aken. Daarnaast speelt de Nederlandse studentenvereniging Alcuinus een belangrijke rol in de voorlichting en begeleiding van Limburgse leerlingen en studenten. Onder meer via de website www.studereninduitsland.nl.

John Monsewije van de Limburgse onderwijskoepel SVO|PL zegt dat Aken kwalitatief hoogstaande opleidingen heeft, met name in de technische vakken. “Maar ook het goede aanbod aan duale studiemogelijkheden van de Hogeschool FH Aken, dat met name voor de goede HAVO-leerlingen die leren en werken met elkaar willen verbinden zeer aantrekkelijk is,” aldus Monsewije.

Daarnaast spelen volgens hem ook de toenemende studiekosten in Nederland een rol. Studeren in Duitsland is goedkoper omdat niet overal collegegeld betaald hoeft te worden. “Bovendien is Aken redelijk goed te bereiken met openbaar vervoer en dat scheelt dan ook nog aan kosten voor uitwoning bij studeren in Delft, Wageningen, Twente of Eindhoven.”

Limburgs Gedeputeerde Bert Kersten van Onderwijs en Arbeidsmarkt is verheugd over deze ontwikkeling. “We hebben enkele jaren geleden de belemmeringen die er waren om in Aken te gaan studeren samen met de RWTH opgeruimd. Dat begint nu vruchten af te werpen,” zegt Kersten. Ook de RWTH verankert zich nadrukkelijker in Limburg. Zo bouwen de Akense en Maastrichtse universiteit op dit moment het zogeheten Aachen-Maastricht Biobased Institute for Biobased Materials op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Daarnaast schakelde de Akense universiteit vorig jaar de Limburgse autofabriek VDL Nedcar in bij de ontwikkeling van een nieuwe stadsauto.

Dit betekent niet dat Limburg studeren aan een technische universiteit in eigen land ontmoedigd wordt. Voorzitter Dennis Potter van Alcuinus: “Het gaat er ons om de Limburgse leerlingen bewust te maken van het feit dat er ook dichtbij een topuniversiteit is.”

De RWTH en Hogeschool FH Aken organiseren in samenwerking met Alcuinus in januari een tweetal informatiebijeenkomsten, waarbij Limburgse jongeren vrijblijvend kennis kunnen maken met de Duitse onderwijsinstellingen en Aken als studentenstad. Op die dag kunnen leerlingen ook al deelnemen aan een proeftest Duits om na te gaan of hun kennis van de Duitse taal voldoende is om toegelaten te worden aan de RWTH of FHA. Als dat nog niet het geval is, dan kunnen ze meteen inschrijven voor extra begeleiding, verzorgd vanuit SVO|PL met steun van de Provincie Limburg.

Meer informatie via:
– www.alcuinus.de;
– www.studereninaken.nl;
– www.studereninduitsland.nl;
– www.rwth-aachen.de.Posted in: roerdalen