By mei 28, 2014 10:16 pm Lees verder →

Akkoord Leenstelsel studenten; OV blijft

Roerdalen – Het kabinet heeft een akkoord bereikt met de oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de invoering van een leenstelsel voor studenten vanaf 2015. De basisbeurs wordt afgeschaft, maar de OV-jaarkaart blijft behouden.
Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag bekendgemaakt. De minister spreekt van de belangrijkste onderwijshervorming in dertig jaar. Studenten krijgen vanaf 1 september 2015 geen basisbeurs meer. Deze beurs werd omgezet in een gift wanneer ze binnen tien jaar hun studie afronden. Studenten moeten voortaan geld voor hun studie gaan lenen.

‘Rechtvaardig’
“Iemand die aan een hogeschool of universiteit studeert verdient later gemiddeld anderhalf tot twee keer zo veel als een leeftijdsgenoot die geen hoger onderwijs heeft genoten”, verdedigt de minister het besluit. “Hiermee krijgen we een eerlijk, rechtvaardig, doelmatig en toekomstbestendig studiefinancieringsstelsel.”

De OV-studentenkaart blijft na veel overleg bestaan. Daarnaast mogen studenten er langer over doen om hun lening aan de staat terug te betalen en gaat de aanvullende beurs met 100 euro omhoog.Posted in: roerdalen