pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 20, 2016 2:02 pm Lees verder →

Herhaling Beesel blijft nog in de ban van de Draak; zondag optocht

image

Beesel bljjft de ban van de draak:
na nog 1 avondvoorstellingen
Zondag as optocht tot besluit

Op de foto boven : Draaksteken 2016 Beesel : De koning en zijn gevolg met Catheleine

Op de andere foto’s: de draak van St Joris en volksscenes ( beneden)
HERHALING OP VERZOEK: eerder gepubliceerd dond jl 18-7-2016

Beesel – Het spel van St Joris en de Draak. Beesel is er vol van. Zeker eens in de 7 jaar. Dan wijkt alles voor dit dorpsgebeuren, waarvan de Beeselnaren al eeuwen in de ban zijn. Het vervaarlijke monster dat uit de Maas op komt om offers te vragen. Zelfs de enige dochter van de koning, Cathelijne, moet geslachtofferd worden. Het lot wees haar aan.

Maar dan…, als hel en verdoemenis van de draak voor de zoveelste keer over het dorpje dreigt en de draak weer eens opduikt, komt St Joris in aktie. Al eeuwenlang. Dit keer is hij een van de dorpsgenoten. Opgegroeid als jongetje en al vroeg verliefd op de koningsdochter, die wederzijdse gevoelens koestert.

En ook anno 2016 weet St Joris de briesende draak in een hevige strijd uiteindelijk te doden en redt hij Cathelijne van de dood. Het dorp viert feest en prijst St Joris.

Op een inwonertal van pakweg 3000 ingezetenen komen er telkens 800 Beeselnaren in actie voor dit zevenjaarlijks spel. Want er zijn voorwaarden aan de diverse rollen verbonden: de spelers moeten dus als het ware Beesels “geïnfecteerd” zijn . Die infectie is volgens bestuursvoorzitter Hans van Kruchten van de Stichting Draaksteken Beesel nodig, anders kun je de inspanning misschien nog wel opbrengen maar nooit met zoveel passie spelen, enz. Daar moet je drakenbloed in je aderen hebben…

Die infectie zorgt er ook voor dat er telkens zo’n schouwspel van gemaakt kan worden: een ongekend enthousiasme, saamhorigheid, en gedrevenheid borrelt op, waardoor er een waar spektakelstuk ontstaat. En dat zes voorstellingen lang. Allemaal pro deo van spelers en medewerkers , op de Maastrichtse regisseur Jolanda Jonkers na, zelfs haar evenknie mederegisseur Frank Rous uit Beesel, is ook onbezoldigd.

Er gaat heel wat geld om in zo’n productie. Ook dit jaar: een nieuw decor, nieuw beeld en geluid, tribunes aan weerskanten van het arena-speelveld, zelfs een nieuwe draaibare techniek in de hals van de draak, opdat hij nog vervaarlijker is, enz. Nog wat cijfers op een rij: 800 medewerkers waarvan 400 achter de coulissen, 9 werkgroepen, 40 spelende rollen, twee jaar voorbereiding, een jaar aan repetitities 2 x per week, een fantastisch gebouwd mooi dorp, tientallen sponsors in verschillende categorieën, 2 regisseurs, 6 voorstellingen , 6 x 2500 toeschouwers (uitverkocht voor de start, evenals de Beeselse Draaksteken-producties in 2009, en 2002) , run op kaartjes – ook vraag op Facebook en Marktplaats, nagenoeg alles in eigen productie .
Een totale begroting van 7 ton. Een kaartje kost 36 euro, een stevige prijs. “Verantwoord”, vindt de bestuurs-preses, want in het theater betaal je die prijs ook grif en “wat hier geboden wordt is professionalisme-niveau met louter amateurs”
De verdiensten van iedereen en speciaal de beide regisseurs, onderstreept hij.

Terug naar het spel: de regie (Jolanda Jonkers) heeft nieuwe elementen toegevoegd, andere herschreven en scenes ingekort om vaart te houden. Het spel duurt rond 2 uur en dat is best nog een lange zit (vooral de nieuwe “dodenscène” vlak voor de pauze oogt wat traag en kon sneller), maar de geestdrift van het volk infecteert bij tijd en wijle ook het publiek, en zo hoort het. Natuurlijk zijn er ook enkele kritische kanttekeningen: St Joris ( hij moet vooral ruiter zijn en daarna acteur) zou zich als aankomend held wat nadrukkelijker in het spel mogen manifesteren, zoals Cathelijne en ook de koningin wel doen. Het kan aan het geluid gelegen hebben, maar de koning was niet altijd goed verstaanbaar, hoewel hij een gevoelige en dramatische afscheidsscene speelt wanneer hij zijn prinses naar de offersteen leidt. Indrukwekkend spel is er vooral van de dorpsaanvoerder, onder wie een daadkrachtige en sterk spelende Graad, maar ook Cathelijne, de koningin en het Kruujewief worden goed neergezet , zonder de vele anderen – het volk en de soldaten/ gevangenen- tekort te doen. Enthousiasmerend speelden ook de jonge jongens, die geronselde werden om te gaan vechten tegen de draak; sowieso verdient de geestdrift bij het volk een compliment. Alleen was het soms zoeken waar de scènes zich afspeelden en dan biedt een latere avond voorstelling met schijnwerperslicht mogelijk een oplossing. Een andere overweging kan zijn om het spel te begeleiden met een verteller, maar dat vereist weer een andere verhaal-opzet en dito-scenes. Voor de niet-kenner is dat wel duidelijker.

Resumerend: met “Olympia” op de achtergrond zei de bestuursvoorzitter bij de generale repetitie vorige week: “we gaan voor goud”; voor mij werd het -alles overziende – zilver met een gouden randje.

Uiteindelijk wint St Joris natuurlijk, doodt hij de draak ( ( ” met hulp van Hier Boven” : ook een nieuw element) en hoeft de prinses niet geofferd te worden. Het volk viert met de koning en zijn familie dagenlang feest en die zegetocht eindigt zondag as om 14 uur met de grote Drakenoptocht door het dorp ( de entree is betaalbaar gehouden op 3,50 euro evenals het autoparkeren op 2 euro)

Een heel dorp is vele maanden in de weer geweest om de Draak weer te verslaan: dit was de 16de keer dat het spel opgevoerd werd en volgens amateurhistoricus tevens oud-bestuurslid Geerlings is het nog altijd een mooie traditie. Heel simpel begonnen door de Beeselse schutterij eeuwen geleden. De schutters hadden geldgebrek en lieten eens per jaar de draak uit de Maas komen om wat geld daarbij te verdienen bij de bierverkoop.
Een traditie die daarna het leven in Beesel decennia lang “geprägd” heeft en nog altijd doet. Want het is draak wat de klok slaat in Beesel; ze ruiken vanaf vandaag(dond 18-7-16) (nu de tweede reeks voorstellingen begint) nog drie dagen lang de “stinkende wind uit Reuver”….zoals ook in het spel geroepen wordt.
Reuver en daarbuiten kan echter gerust zijn.
Vanaf maandag as staat Beesel weer met beide voetjes op de grond!
Jacques Biermans
Kimage

image

image

image

imagePosted in: algemeen