l
Het CDA in Roerdalen heeft zich bij de voorgenomen wethoudersverkiezing in Roerdalen ( morgen , dinsdag 19-4-22 ), naar het zich laat aanzien, bij de neus laten nemen.De partij is een beetje “gepiepeld”, zoals dat heet. En wel door de fractie, die het grootste was en is: Roerstreek Lokaal!
Of de andere coalitiepartners van Roerstreek Lokaal! met de actie van Roerstreek Lokaal! van harte instemmen, wagen we te betwijfelen. Hoewel het is best mogelijk: Democraten Roerdalen kunnen met wethouder Smits toch weer op het wethouderspluche plaats nemen en de nieuwe linkse combinatie PvdA/Groen Links is/ was maar wat blij met de wethouderszetel en heeft Jacqueline Aelen – een geboortige en getogen Posterse – op wethouderszetel gehesen. En al gaat/ging Aelen mogelijk verhuizen naar een zuidelijkere regio, een wethouder hoeft niet meer per se deel uit te maken van de gekozen volksvertegenwoordiging.
Nu de PvdA/GL fractie ook een zetel winst geboekt heeft en voortaan 3 raadsleden telt, is het een goede zaak dat “links” ook in het college zit. Hetzelfde geldt ook voor de Democraten die met Smits een hardwerkende volksvertegenwoordiger in hun midden hebben, die eveneens deel uit maakt van een winnende fractie. Die lijst klom van drie zetels naar vier. Kennelijk heeft de affaire ‘wethouder Smits en de partij-oprichtingsperikelen’’ geen negatieve rol van betekenis gespeeld voor deze lijst.
Kanttekening bij de Smitskwestie
Ofschoon – en dat even als kanttekening:- het Roerdal Journaal het nog altijd een vreemde gang van zaken vindt, dat de meerderheid in de vorige raad niet aangedrongen heeft op een totaal onafhankelijk onderzoek in deze Smitskwestie en wel een onderzoek door derden. En al heeft de burgemeester ook nog de nieuwe gouverneur om advies gevraagd hoe te handelen in deze kwestie en die de ziens- en daaropvolgende handelwijze van de burgemeester accordeerde, dan nog had volgens het Roerdal Journaal een totaal buitengemeentelijke onderzoek moeten volgen. Ook in het belang van Smits zelf. Immers, juist in dit soort zaken moet de schijn vermeden worden, dat mogelijk iets gebeurd zou kunnen zijn wat eigenlijk not-done is. De schijn alleen al kan een volksvertegenwoordiger blijvend achtervolgen en dus beschadigen. En bijkomend argument: er wordt ook al zoveel geld uitgegeven aan onderzoeken door derden over minder belangrijke zaken, dat dit in dit geval geen luxe zou zijn geweest. Maar gedane zaken nemen geen keer, dus zand erover.
Waarom is prangende vraag
Dat zand willen de kiezers van de Roerdalense CDA-fractie echter nog niet laten neerdalen over de prangende vraag: waarom de CDA-fractie niet mag mee opereren in de coalitie de komende 4 jaar. Roerstreek Lokaal!-fractieleider Willen van Pol, die als architect geldt van de nieuwe coalitie heeft het in een interview afgedaan met de opmerking dat het een gevoelskwestie is om deze keer de CDA-fractie op gesprek te vragen beleefdheidshalve Wat dat gevoel ook wezen mag, bleef en blijft(?) in nevelen gehuld.Zelfs de nieuwbakken CDA-lijsttrekker Frank Demarteau heeft in een interview aangegeven dat hij geen antwoord gekregen heeftop de vraag van “het gevoel wat dat is en in hoeverre speelt dat een rol in de Roerdalense gemeentepolitiek”
Interview: gevoelsargument
Een CDA-kiezer, die al jarenlang de partij aanhangt maar anoniem wil blijven is heel duidelijk: “Toen dat interview in het parochieblad verscheen had de interviewer zich niet moeten laten wegsturen met dat gevoels-argument zonder enige onderbouwing: hij had moeten doorvragen: leg dat dan eens uit maar er kwam niks hoor, Schandalig”…Maar ze kunnen het dinsdagavond in de raad bij de verkiezing of bij een stemverklaring nog eens uitleggen en plein public. Weten we tenminste waarom wij als CDA-stemmers nu buitengesloten zijn. “Wordt dat geweigerd, dan moet er een keiharde oppositie gevoerd worden, want dit verstek-spel is politiek zwak, zeer zwak!. En ook de overige regeringsfracties – zeker de PvdA/GL en Democraten Roerdalen die beide voor transparantie en openheid zijn – denken er zo over: maximale openheid hebben ze de kiezers beloofd”, zo meldt de CDA-kiezer. Hij tot slot: “Of moet Roerdalen Lokaal! Koste wat kosttwee wethouders leveren en bij een deelname van het CDA- een wethouderspost inleveren? Of was men bij de Lokalen bang dat Oud-Ambt Montfort over- vertegenwoordigd zou worden in het college van B en W. Iets wat ze in het verleden zelf wel gedaan hebben?…Zeker hier geen zand over, als hij aan mij ligt”, besluit de CDA-aanhanger. Vanavond weten we wellicht wat meer…
Jacques Biermans, eindredacteur Roerdal Journaal
=====••••••••
D