By februari 15, 2014 3:55 pm Lees verder →

Bijna 2000 hennepplantjes weer ontdekt…

Roerdalen/Helmond en ongeving – De afgelopen week zijn er bij een hennepactie in Helmond en ruime omgeving bijna 2000 planten aangetroffen. Vanuit de basiseenheid Peelland waren er de hele week speciale acties gepland op het gebied van hennepruiming.

Gevaar
Bij het kweken van hennep is meestal veel stroom nodig. Vaak wordt dit illegaal voor de elektriciteitsmeter afgetapt door zelfgebouwde constructies. Dat levert (brand)gevaar op voor de woning zelf maar ook voor de omliggende woningen. Om dit gevaar tegen te gaan of te voorkomen word er het hele jaar door geprobeerd informatie te verzamelen over mogelijke hennepkwekerijen. Op het moment dat er genoeg aanwijzingen zijn dan wordt een inval gepland. Vaak gebeurd dit in nauwe samenwerking met de elektriciteitsleverancier. Als er sprake is van een illegale elektriciteitsconstructie zal de elektriciteitsmaatschappij de meter verwijderen of afsluiten. Na betaling van een fors bedrag zal de meter pas weer aangesloten worden. Vooraf gaand aan deze week was er informatie verzameld over negen woningen in Helmond, Aarle-Rixtel, Someren en Deurne.

Maandag
Bij een woning aan het Oude Huys in Helmond werden 230 planten aangetroffen. De stroom werd illegaal afgetapt. Bij een woning aan de Havenweg in Aarle-Rixtel werden 270 planten aangetroffen. Ook daar werd de stroom gestolen.

Dinsdag
In een woning aan de Beliënberkdijk in Someren werd een kwekerij met 145 planten gevonden en ook werd geconstateerd dat de stroom illegaal werd onttrokken.

Woensdag
In een woning aan het Binderseind in Helmond werd een hennepkwekerij met 225 planten gevonden die gevoed werd door het illegaal aftappen van stroom.

Donderdag
Drie woningen in Helmond werden bezocht en daar werden inderdaad ook kwekerijen aangetroffen. In twee gevallen was er sprake van diefstal van stroom door het af te tappen voor de meter. Aan het Overspoor trof de politie 170 planten aan. In die woning was ook een zeer jong kind aanwezig. Omdat een hennepkwekerij geen gezonde omgeving is om in op te groeien heeft de politie dit adres door gegeven aan zorgverlenende instanties. In de Jan Stevenstraat werd een kleine kwekerij met 20 planten aangetroffen. Deze werd normaal gevoed via het stopcontact. In een woning aan de Ruisvoornstraat werden bijna 300 planten gekweekt. Ook waren er sporen en indicaties dat er al eerder geoogst was in deze kwekerij. Dit zal meegenomen worden in het dossier wat naar de officier van justitie gaat.

Uiteindelijk werden nog twee woningen in Deurne bezocht waar in een woning aan de Roer 36 planten en 700 gram henneptoppen werden gevonden. De stroom werd illegaal afgetapt. Ook in een woning aan het Stationsplein werd een kwekerij gevonden met meer dan 560 planten. Ook hier werd de stroom gestolen van het elektriciteitsbedrijf

Tips
In totaal werden er dus in één week bij enkele kwekerijen 1950 planten en 700 gram henneptoppen aangetroffen. De politie gaat onverminderd door met het vergaren van informatie over mogelijke (gevaarlijke) kwekerijen. Mocht u in uw omgeving een vreemde lucht ruiken, een henneplucht, op mocht u op wat voor andere manier vermoeden dat er bij u in de buurt een kwekerij zit dan wordt u dringend verzocht dit te melden via het meldformulier op politie.nl/melden, via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Signalen kunnen zijn dat een woning alleen enkele malen per dag bezocht wordt door verschillende personen en dat verder de woning kijkdicht is afgesloten. Ook een verbouwing in een woning in uw omgeving kan een aanwijzing zijn dat men een kwekerij gaat beginnen afhankelijk wat voor spullen er gebruikt worden voor deze ‘verbouwing’.Een nieuwe keuken zal niet vaak leiden tot een kwekerij maar het dichtmaken van de ramen van een slaapkamer kunnen dat wel betekenen bijvoorbeeld.Posted in: politie, roerdalen