pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By oktober 26, 2017 3:37 pm Lees verder →

Bisdom over Allerzielen: Als katholieken afscheid nemen…

Bisdom Roermond brengt kerkelijke uitvaart opnieuw onder aandacht

Roermond – ‘Als katholieken afscheid nemen….’ Onder dat motto vraagt het bisdom Roermond rond Allerzielen (2 november) aandacht voor de kerkelijke uitvaart. De komende twee weekeinden worden in kerken en op veel kerkhoven de overledenen herdacht. In een brochure en in parochiebladartikelen wordt de betekenis van de uitvaartliturgie uitgelegd. Een poster roept kerkgangers op om tijdig vast te leggen hoe zij hun eigen uitvaart geregeld willen hebben.

Voor veel mensen is het niet meer vanzelfsprekend om naar de kerk te gaan. Ook niet voor een uitvaart. Parochies maken het regelmatig mee dat mensen, die hun leven lang trouw naar de kerk zijn gegaan, bij hun overlijden zonder kerkelijke uitvaart worden begraven of gecremeerd. Vaak wordt door de nabestaanden als argument gebruikt dat ze zelf “niet meer zoveel met het geloof hebben”. Maar daarmee onthouden ze hun overleden vader, moeder of grootouder die wel gelovig was, een belangrijke gebeurtenis: namelijk een kerkelijk afscheid. Bovendien ontnemen nabestaanden die zo redeneren, ook zichzelf de mogelijkheid om geraakt en getroost te worden door de woorden en rituelen dit e de kerk daarvoor al eeuwen heeft.

“De katholieke uitvaartliturgie is rijk aan symbolen met een diepgaande betekenis,” zegt vicaris Ed Smeets voor Liturgie en Kerkmuziek van het bisdom Roermond. “Bovendien benadrukken we in de kerk niet alleen het afscheid, maar wijzen we ook op ons geloof in de verrijzenis. Dat is een boodschap van troost en tegelijkertijd van hoop, precies waar mensen in een periode van rouw behoefte aan hebben.” Parochies merken echter dat mensen die minder vaak in de kerk komen, niet meer vertrouwd zijn met de betekenis van de kerkelijke rituelen en vooral om een persoonlijke afscheidsdienst vragen. “Binnen de katholieke liturgie zijn er tal van mogelijkheden om hier rekening mee te houden,” zegt Smeets. “Maar het zal niemand verbazen dat we als kerk juist rond het mysterie van leven en dood ook ons geloof in Christus willen uitdragen.”

Pastorale wilsverklaring
Met de brochure en de poster wil Smeets mensen bewust maken van de mogelijkheden die een kerkelijke uitvaart biedt. “Dat hoeft niet per se met een eucharistieviering, hoewel dat wel het mooiste is,” zegt hij. “Maar er zijn ook vormen van kerkelijke uitvaart mogelijk met een gebedsdienst of een wake. Zeker voor mensen die wat verder van de kerk staan, maar wel een waardige uitvaart willen, kan een gebiedsviering een goed alternatief zijn.” In de brochure wordt ook informatie gegeven over welke inbreng nabestaanden bij de totstandkoming van de kerkelijke viering kunnen hebben.

Parochies kunnen deze brochure gebruiken als ze bij een familie op bezoek gaan om een uitvaart voor te bereiden of als in een eerder stadium het onderwerp ter sprake komt. “Ik kan me ook voorstellen dat mensen die graag een kerkelijke uitvaart willen, de brochure met hun kinderen of kleinkinderen bespreken en bij leven al duidelijk aangeven wat ze willen,” zegt Smeets. Om die reden zit achter in de brochure ook een zogeheten ‘Pastorale wilsverklaring’. Gelovigen kunnen daarmee duidelijk aangeven dat ze prijsstellen op een kerkelijke uitvaart.

Bijlage: brochure Als katholieken afscheiPosted in: algemeen, roermond