pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By december 6, 2017 11:56 am Lees verder →

Wist u…(week 49 in 2017)

…dat we deze week starten met een Kiek Toen-foto uit de onderwijshistorie van Posterholt, de LHNO-school oftewel de huishoudschool. Verder op de foto en onder andere de opleidingsschool voor huishoudlerares/pensionaat in gezamenlijkheid met het klooster van de Zusters Ursulinen; verder verzorgden de zusters ook grotendeels de lagere school voor meisjes en “bewaarschool” oftewel kleuterschool.
…dat de foto het klooster/scholen-complex van aan de Hoofdstraat (schuin tegenover de parochiekerk) vroeger laat zien en niet te vergeten de kloosterkapel.
…dat de torenspits van deze kapel is thans nog de enige aanschouwelijke herinnering aan de Ursulinen-orde in Posterholt en die staat in het wooncomplex Kloosterhof aan de Hoofdstraat http://www.postert.nl/Images/klooster/resized/IMG_4553_320x213.JPG

(zie foto van Lian Sonntag)
…dat de huishoudschool een streekfunctie had met leerlingen uit de Roerstreek en de opleidingsschool voor huishoudlerares externe en interne (landelijke en zelfs buitenlandse) leerlingen telde in het pensionaat
….dat deze gebouwen tientallen jaren het straatbeeld aan de Hoofdstraat tegenover het KA-huis domineerden, evenals de gebouwen/tuinen aan de achterzijde.
…dat de huishoudschool voordat ze enkele jaren later hield op te bestaan, in 1974 het 60-jarig jubileum vierde en de Ursulinen-orde toen al 120 jaar in Posterholt zetelde en in het onderwijs actief was. Vooruitstrevend: Sinds begin 70-jaren in de vorige eeuw waren er ook enkele mannelijke leerlingen!
…dat het pensionaat/patronaat van de Posterholtse Ursulinen sinds 1853 (!) operationeel was met zelfs Franse en Duitse leerlingen en zelfs ooit 2 Russische
…dat de voertaal (zoals bij vele scholen) toen Frans was en zo waren de aanspreektitel van de zusters ook “mere” (bijv. Canisia of Margriet) en andere ordes “soeur”.
…dat we traditiegetrouw rond deze tijd weer kijken naar de zorgpremies voor volgend jaar: 1 miljoen mensen kiezen in deze tijd doorgaans voor een andere verzekeraar en dat is rond 6 % van het totaal.
…dat voor 2018 de premies bij grootste verzekeraars stijgen met ruim 2,5 %; concreet: drie van de vier grootste zorgverzekeraars (zijnde Zilveren Kruis, Achmea, VGZ en CZ) verhogen de zorgpremie voor 2018
….dat verzekerden bij deze partijen tot 41 euro per jaar duurder uit zijn. Kleinere zorgverzekeraars zoals Anderzorg, HEMA en PMA houden de zorgpremie gelijk en verzekeraar Salland laat de premie flink dalen.
….dat wanneer uw zorgpremie gestegen is, dan loont het wellicht te vergelijken en dat kan snel en eenvoudig via: bijv. Independer, Zorgkiezer of Zorgwijzer.nl etc
…dat wij ook altijd hier de goedkoopste en duurste zorgverzekeringen vergelijken. Het verschil tussen deze twee zorgverzekeringen bedraagt 324 euro op jaarbasis. Dat is 27 euro per maand. Een flink bedrag en puur alleen gebaseerd op de basisverzekering met een eigen risico van 385 euro.
…dat wij daarnaast voor u alvast de top 7 voordeligste zorgverzekeringen voor 2018 op een rijtje hebben gezet. Deze top 7 is gebaseerd op de basisverzekering met een eigen risico van 385 euro. Hou er rekening mee dat wanneer u kiest voor een aanvullende verzekering of een hoger eigen risico, de premie wijzigt. De top 7 van goedkoopste: 1. Zilveren Kruis selectief (premie 96,95 per maand), 2. Unive (100,95 per maand), 3. Bewuzt basis (101,35 ), 4. Ander Zorg (102 euro ), 5. Zilveren Kruis ZieZo basis (102,50), 6. Ditzo (102,95), 7. Zorg en Zekerheid (103,95) .
…dat er daarnaast wijzigingen zijn in de basisverzekering per 1 januari as: er zijn geen vergoedingen/dekkingen uitgehaald en wel 3 vergoedingen toegevoegd. Dat zijn:1. Oefentherapie bij artrose heup of knie ( max. 12 x); 2. Ziekenvervoer bij immuuntherapie als behandeling voor kanker; 3. Bepaalde verzorging jeugd tot 17 jaar.
…dat dagblad Trouw vorige week berichtte dat 36 van de 55 basispolissen nauwelijks van elkaar verschillen. In veel gevallen werden zulke bijna gelijke polissen door dezelfde verzekeraar aangeboden, tegen verschillende premies.
…dat de Consumentenbond dat kloonpolissen noemt. Officieel is het namelijk verboden om dezelfde polis onder een andere naam tegen een hogere prijs aan te bieden. Maar verzekeraars spelen het via hun dochterondernemingen en dan mag het wel.
…dat de Consumentenbond een voorbeeld noemt en wel dat van de CZ zorgkeuzepolis van 122,60 euro per maand. Bij CZ-dochter OHRA kost deze polis die inhoudelijk hetzelfde is 107,95 euro. Tel uit je winst en de conclusie is: vergelijken is dus goed.
…dat we nog gaan berichten over het WK voetbal 2018 van 14 juni tot 15 juli (zonder Nederland en Italie); vorige week was de loting eerste ronde (beste 2 per poule gaan door).
…dat de uittip deze week niet gaat over het Posters toneel dat komend weekend 4 x in actie komt met ‘t Wonjer van Postert, maar ook uit toneel bestaat
…dat namelijk komende zaterdag en zondag het dorp Arcen (bij Venlo) weer in het teken staat van de tijd van Charles Dickens tijdens het Scroogefestival: elke 2 jaar en zeer de moeite waard: vermaak voor het hele gezin.
…dat Roermond ook weer een kerstevenement heeft gedurende dw komende weken: Cristmas Dreams (van binnenstad naar outlet).
…dat vanaf volgende week hier in het Journaal 4 keer op rij de Posterse Dialectkwis verschijnt, gemaakt door Henk Kars
…dat u ermee een Platbook kunt winnen, beschikbaar gesteld door Cube Computers Hoofdstraat 83, in Posterholt.
..dat we besluiten met Posters dialect: eine kreutsj (= klein kind); dae haet zig good gezaegend (= hij heeft flink zijn voordeel gepakt); eine faeler ( = een fout); gezondjheid en aug namens al diej boere die nieks zaige ( = gezondheid! ook namens al diegenen die dat niet wensen: nooit eerder gehoorde wens-uitdrukking van Posterholtenaar Wim vd Beek).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)

——————-Posted in: algemeen, roerdalen, roermond