porn videos tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 5, 2014 6:27 pm Lees verder →

Boek verschenen over rol beide Limburgen in Eerste Wereldoorlog

Roerdalen/Maastricht – De codebriefjes over het Duits treinverkeer die vanuit Belgisch-Limburg via Nederlands- Limburg naar Engeland werden gesmokkeld waren vaak belangrijker voor het verloop van de Eerste Wereldoorlog dan menig veldslag. Dat zegt de Maastrichtse historicus Geert Verbeet (86), die in juni in het Gouvernement het eerste exemplaar van zijn boek ‘1914-1918 Moeilijke jaren voor de beide Limburgen’ overhandigde aan de gouverneurs van de Limburgen, Herman Reynders en Theo Bovens.

Geheime berichtgeving
Volgens Verbeet – in 1978 gepromoveerd op de geschiedenis van de beide Limburgen – moet om die reden een deel van de geschiedschrijving over de Eerste Wereldoorlog in zowel België als in Nederland worden herschreven. De geheime berichtgeving werd door het Belgisch verzet in de grensstreek verzameld en via inwoners van Maastricht, Roermond en Weert naar het geheime dienst-kantoor van de Engelsen in Rotterdam gestuurd. Hierdoor waren de geallieerden op de hoogte van Duitse troepenverplaatsingen per spoor. “Het verrassingseffect was daardoor weg,” zegt Verbeet. “De Duitsers wilden in zes weken in Parijs zijn, maar het oponthoud in België is cruciaal geweest voor het verloop van de oorlog.”

Front- en grensstad
Volgens Verbeet heeft zowel Maastricht als front- en grensstad en geheel Nederlands-Limburg dan ook een grotere rol gespeeld in de oorlog dan alleen de opvang van Belgisch vluchtelingen. Maar net zo werden in Maastricht gewonde Duitse soldaten opgelapt. Daarnaast was er – ondanks zwaar bewaakte grenzen – een levendige smokkel tussen Nederlands- en Belgisch Limburg. “Er was toen in Nederlands-Limburg grote solidariteit met de Limburgers aan de andere kant van de grens,” aldus Verbeet.

Grote solidariteit
Gouverneur Herman Reynders van Belgisch-Limburg reageerde enthousiast op het boek: “Het gaat in de geschiedschrijving vaak over de grote veldslagen die hebben plaatsgehad, zoals in Luik of aan de Uzer. Maar over dit soort zaken meestal niet. Terwijl ook in ons Limburg deze oorlog heeft gewoed zoals de Slag bij Halen. Velen weken uit naar Nederlands-Limburg, waaronder mijn eigen grootvader die hier nog in de kolenmijnen heeft gewerkt. Maar er was ook honger, er was spionage. Die aspecten worden nu ook eens een keer belicht.” Gouverneur Theo Bovens zegt dat de Eerste Wereldoorlog weliswaar aan Nederland voorbij is gegaan, maar dat Nederlands-Limburg vier jaar lang de scheidslijn was tussen oorlog en vrede en daardoor ook de nare gevolgen van de oorlog van nabij heeft meegemaakt. “Zelfs in die oorlogstijd bleef er een grote relatie bestaan tussen Nederlands- en Belgisch-Limburg,” aldus Gouverneur Bovens.Posted in: roerdalen, roermond