By juni 15, 2012 6:58 am Lees verder →

CDA pruimt Van Rey van de VVD niet als depute; elke partij beraadt zich nu in eigen kring

Roerdalen – CDA, VVD en PvdA in Limburg hebben gisteren afgesproken bedenktijd te betrachten bij de vorming van een college van GS. EerRder vandaag had het CDA een veto uitgesproken over de kandidatuur van de Roermondse wethouder Jos van Rey als nieuwe gedeputeerde voor de VVD. Dat zei voorzitter Bert Kersten van de PvdA-fractie vandaag na afloop van het beraad, dat te Roosteren plaats vond.

Het overleg verliep volgens Kersten in een goede sfeer en iedereen gaat nu met de eigen fractie overleggen; dinsdagochtend wordt verder gepraat ‘.

In een brief aan de VVD-fractie schreef het CDA donderdag ‘dat rondom de persoon van de heer Van Rey veel vragen hangen rondom zijn eigen integriteit’. De VVD reageerde als door een wesp gestoken. ‘Wij nemen met kracht afstand van de kwalificaties zoals die Jos van Rey in de brief van het CDA worden toegedicht.’

Van Rey heeft volgens een onderzoekscommissie als wethouder van Roermond de schijn van belangenverstrengeling op zich geladen met de Roermondse projectontwikkelaar P. van Pol.

Voorzitter Erik Koppe van de VVD-fractie zei eerder donderdag dat het vertrouwen tussen CDA en VVD ‘een knik krijgt’.

Het CDA herinnert er in de brief aan de VVD aan dat uitgerekend Van Rey ‘voorop heeft gelopen’ met anderen de maat te nemen waar het om integriteit ging.

De SP in Provinciale Staten wil dat er een spoeddebat komt over de collegevorming, nu het CDA heeft gezegd geen vertrouwen te hebben in VVD’er Jos van Rey.

Die is door zijn partij voorgedragen voor één van de twee posten die de VVD mag invullen. Volgens de SP getuigt het van prutswerk van de coalitie dat één dag voor de bespreking van het coalitie-akkoord en de installatie van de gedeputeerden wordt gezegd dat er geen vertrouwen is in één van de kandidaten.

Fractievoorzitter Thijs Coppes zegt open te staan voor nieuwe coalitie-onderhandelingen, en dat zijn partij beschikbaar is voor een rol in het provinciebestuur.Posted in: roerdalen, roermond