By maart 6, 2016 8:39 pm Lees verder →

Cirque d’Hiver Roermond stopt na 32 jaar: minder toeschouwers en sponsors, minder dieren

Roermond – Einde vsn een tijdperk: Cirque d’Hiver in Roermond beleefde in 2015 de laatste editie. En stopt er dus mee. Dat lieten de bestuursleden van de stichting dit weekeinde weten. De financiële risico’s werden te groot om nog langer door te gaan, laat het bestuur bedroefd weten. Bijgaand het schrijven van het bestuur waarin het einde wordt aangekondigd van een Roermondse traditie.

Brief bestuur Cirque d’Hiver

“Roermondse circustraditie gaat stoppen.

De circusproducties waar onze vrijwilligers al 32 jaar lang met veel passie invulling aan hebben gegeven zullen geen vervolg meer krijgen. De laatste jaren werden gekenmerkt door teruglopende recettes en sponsorinkomsten. Het maken van een kwalitatief hoogwaardige circusproductie zou een onaanvaardbaar financieel risico voor de stichting gaan opleveren. Hierdoor was het niet anders mogelijk dan tot dit besluit te komen.

De premièrevoorstelling van het Cirque d’Hiver was op maandag 30 januari 1984 in het Cultureel Centrum De Oranjerie. Als gevolg van het daverende succes besloot de stichting tussen kerst en nieuwjaar van hetzelfde jaar opnieuw een circusproductie in de Roermondse piste te brengen. Een traditie was geboren. In 1991 werd de stichting onderscheiden met de prestigieuze Oscar Carré Trofee, dé Nederlandse circusprijs. Vanwege de verbouwing van het Cultureel Centrum in 1996, verhuisde dat jaar de productie naar een heuse circustent op het Wilhelminaplein. In de jaren die volgden groeide het Cirque d’Hiver uit tot een zeer gerenommeerd evenement. Niet alleen in Limburg maar ook internationaal werd het Cirque d’Hiver geprezen om haar excellente producties. Maar ook het jaarlijkse Grand Gala du Cirque werd vermaard. Mede door de culinaire invulling van Theaterhotel De Oranjerie werd het Grand Gala hét netwerkevent voor het Limburgse bedrijfsleven.

In 2009 werd het aantal voorstellingen van 8 naar 12 uitgebreid en bezochten in 2012 het recordaantal van 7.200 bezoekers de voorstellingen. De laatste jaren werden echter gekenmerkt door een terugvallend bezoekersaantal en sponsoren. Maar ook de gewijzigde wetgeving waardoor olifanten, tijgers en leeuwen niet meer in Nederland mogen optreden, speelde de organisatie parten. De laatste voorstelling van het Cirque d’Hiver Roermond was op maandag 28 december 2015.

Met trots kijken wij terug op een circustraditie die over meerdere generaties met veel passie en inzet van alle medewerkers, ooit hierbij betrokken, tot stand is gekomen.

Bestuur van de stichting Cirque d’Hiver Roermond, Hans Strijbos (plaatsvervangend voorzitter en penningmeester), Helen Cremers (secretaris) en Ilonka Karthaus (bestuurslid), mede namens Ton Rennings”Posted in: roermond, Show en Zo...