pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By januari 20, 2013 12:19 pm Lees verder →

Dagboekherinneringen aan de oorlogstijd en de bevrijding van Susteren

Roerdalen/Susteren – Vele inwoners van Posterholt waren er destijds geevacueerd; even aandacht voor:maandag 21 januari a.s. organiseert de Vereniging van Natuurvrienden in Susteren en thema-avond in het teken van de oorlogsjaren 1940-1945. Deze donkere periode uit de historie van Susteren is historisch vastgelegd, maar de vereniging heeft gekozen om deze avond niet de historische lijn vast te houden maar het onderwerp vanuit menselijke aspect te bekijken en wel door de ogen van inwoners van Susteren zelf.
Het historisch tijdpad vanaf 1939 tot en met de bevrijding wordt gevolgd, maar de verslaglegging is vastgelegd door gebruik te maken van dagboekfragmenten van inwoners en oud-inwoners van Susteren en Dieteren.
De dagboeknotities en -aantekeningen zijn de rode draad door het oorlogsverhaal van Susteren. Soms uitvoerig beschreven, soms korte notities. Met afkortingen om geen namen voluit te hoeven schrijven, maar de personen zijn herkenbaar voor de generatie die de oorlog bewust heeft meegemaakt.
De dagboekverhalen worden deze avond ondersteund door foto- en beeldmateriaal, dat bewaard is gebleven, maar ook uit privécollecties is samengesteld. Net zoals de dagboeken is het foto- en beeldmateriaal vaak ter beschikking gesteld aan de vereniging om te bewaren, omdat de schrijvers of hun familie niet willen dat dit materiaal verloren zou gaan.
De dagboekteksten worden live uitgesproken die avond bij het beeldmateriaal dat geprojecteerd zal worden. Bewust ook om geen conclusies te trekken en de belevingen van de mensen in hun unieke waarde te laten. Op geen enkele wijze worden de gruwelijkheden van de oorlog in twijfel getrokken, maar laten inwoners zien op welke manier zij op het moment zelf invulling geven aan het dagelijkse leven tijdens de betzetting. Later, ten tijde van de evacuatie en daarna, wordt het de dagelijkse strijd om te overleven en uit handen te blijven van de bezetter. De dagboekherinneringen maken het mogelijk door de ogen van anderen mee te kijken naar het leven van alle dag.
De thema-avond wordt gehouden op maandag 21 januari a.s. in de grote zaal van Zorgcentrum
‘Vastrada’ aan de Kloosterstraat 47 te Susteren. Aanvang 19.30 uur.Posted in: roerdalen