pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By januari 12, 2017 3:25 pm Lees verder →

“De laagste hypotheekrente gekozen en toch € 17.000,- duurder uit tijdens de looptijd”

Roerdalen – FX Renteflits meldt: Steeds meer huishoudens lossen hun hypotheek gedurende de looptijd af. Dit vraagt om een nieuwe rekenmethode voor de hypotheekrente.

Lagere hypotheekrente tijdens rentevastperiode
Nederlanders kiezen graag voor zekerheid als het gaat om de hypotheek. Door de hypotheekrente vast te leggen, bijvoorbeeld 10 jaar vast, weten ze zeker dat deze gedurende een aantal jaren niet stijgt. Veel mensen realiseren zich niet dat de hypotheekrente gedurende de rentevastperiode wel kan dalen.

Bij aflossen daalt namelijk de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde. Wanneer daarmee een lagere risicoklasse wordt bereikt, is rentekorting en dus een lagere hypotheekrente mogelijk.

Automatische rente-aanpassing
We zeggen bewust ‘mogelijk’, want niet alle geldverstrekkers passen een rentekorting automatisch toe.

Bij een aantal banken is een tussentijdse rente-aanpassing in geen geval mogelijk, bijvoorbeeld Nationale Nederlanden.
Bij andere banken, waaronder de 3 grootbanken Rabobank, ABN AMRO en ING, moeten klanten zelf opletten en de renteverlaging aanvragen. Vaak moeten daarbij kosten worden gemaakt om de woningwaarde opnieuw aan te tonen middels een taxatie.
Erg ouderwets volgens ons. Deze banken kunnen een voorbeeld nemen aan ASR, Attens, Centraal Beheer, IQwoon, Moneyou, Munt Hypotheken, NIBC, Obvion en VENN Hypotheken die de hypotheekrente wel automatisch aanpassen.

Grote kostenverschillen tijdens looptijd hypotheek
Het moment dat de klant in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente is bij elke geldverstrekkers anders. Ook de hoogte van de rentekorting is verschillend. Dit betekent dat bij de ene bank de hypotheekrente gedurende de looptijd sneller daalt dan bij de andere.

Uit een vergelijking van 5 banken door de website Hypotheekrente Tarieven blijkt dat de totale kosten voor een hypotheek hierdoor enorm verschillen:

Wie de bank niet wijst op de rentekorting kan op het einde van de looptijd tot 17.000 euro duurder uit zijn.
Ook als de hypotheekrente automatisch wordt verlaagd bedraagt het verschil duizenden euro’s.
Let op: het renteverschil wordt niet met terugwerkende kracht vergoed.

Laagste hypotheekrente niet altijd het goedkoopste
Wat bij de vergelijking het meeste in het oog springt is dat de laagste hypotheekrente bij aanvang van de hypotheek, niet altijd de beste keuze is. Door een grotere rentedaling gedurende de looptijd, kan een bij aanvang iets hogere hypotheekrente, op einddatum goedkoper zijn.

Op dit moment publiceren geldverstrekkers enkel de aanvangsrente van de hypotheek. Consumenten kunnen hierdoor een verkeerd beeld krijgen bij de zoektocht naar een hypotheek. Een oplossing zou zijn dat ook de gemiddelde hypotheekrente gedurende de looptijd bekend wordt gemaakt.

Andere manier van hypotheekrente berekenen
Inzicht in deze looptijdrente wordt steeds belangrijker. Wie nu een nieuwe hypotheek afsluit is namelijk verplicht deze, minimaal annuïtair, af te lossen. Daarbij kiezen veel huishoudens ervoor om de lage hypotheekrente van dit moment lang vast te leggen.

Voor een vergelijking van de totale kosten van de hypotheek zijn consumenten nu aangewezen op een onafhankelijke hypotheekadviseur. Dit terwijl ze vaak zelf online hypotheken willen vergelijken.Posted in: algemeen, roerdalen