pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By maart 8, 2014 1:05 pm Lees verder →

Dieptepunt opkomst verkiezing gemeenteraad, aldus peiling Omroep Brabant: VVD en PvdA grote verliezers

Roerdalen/SON – Meer dan de helft van de Brabanders gaat niet stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Dat blijkt uit een enquête van Maurice de Hond in opdracht van Omroep Brabant. De opiniepeiler voorspelt een opkomst in Brabant van 45 procent, een historisch dieptepunt.
De Hond verklaart de lage opkomst uit het feit dat de kiezers niet het gevoel hebben dat hun stem iets uitmaakt. Ze weten vaak niet waar partijen voor staan en ze kennen de plaatselijke politici niet. Daarom is er ook weinig behoefte om te gaan stemmen.

Lokale partijen gaan winnen
Twee van de vijf kiezers gaan op 19 maart op een lokale partij stemmen. In Brabant zijn de lokale partijen traditioneel al sterk vertegenwoordigd, maar de aanhang neemt dit jaar nog eens met zes procent toe. Volgens Maurice de Hond worden de gemeenteraadsverkiezingen gedomineerd door landelijke thema’s.

De ontevredenheid over de prestaties in Den Haag zijn terug te lezen in de verkiezingsuitslag voor de gemeenteraad. “Als protest tegen Den Haag stemmen mensen vaak niet op een landelijke partij. Het alternatief is dan om niet te gaan stemmen of een lokale partij te kiezen”, aldus De Hond.

PvdA en VVD grote verliezers
De regeringspartijen PvdA en VVD zullen flinke klappen krijgen. Ze staan allebei op vier procent verlies, in vergelijking met de raadsverkiezingen van 2010. Ook het CDA zal moeten inleveren. De andere landelijke partijen staan op een bescheiden winst.

De peiling [XLS, 10kB] kent nog wel wat onzekerheden. Zo zeggen veel Brabanders nog niet te weten of ze gaan stemmen. Anderen hebben hun keuze nog niet bepaald.

Onzeker is ook nog waar de PVV-stemmer blijft. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 stemde veertien procent van de Brabanders PVV, maar de partij van Geert Wilders doet in Brabant nergens mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.Posted in: roerdalen