By oktober 22, 2012 11:58 am Lees verder →

Digitale kaartenactie 100% rookvrije horeca groot succes

Roermond – Clean Air Nederland is maandag 15 okt 2012 een actie op internet voor rookvrije horeca gestart. Via een digitale kaartenactie op www.cleanairnow.nl kan iedereen in Nederland zijn stem laten horen. Binnen drie dagen tijd heeft Clean Air Nederland al vijfduizend steunbetuigingen voor een 100% rookvrije horeca ontvangen. Per dag neemt het aantal inzendingen toe, aldus Patrick Zonderop, voorzitter van Clean Air Nederland. Het aantal reacties dat nu al is ontvangen, geeft aan dat het rookverbod enorm leeft onder de bevolking.
 
Door de versoepeling van het rookverbod voor kleine cafés en de geringe handhaving is de rookoverlast in de horeca in de afgelopen twee jaar flink toegenomen. Ook in grotere horecagelegenheden wordt roken oogluikend toegestaan. Sinds de versoepeling van het rookverbod voor kleine kroegen wordt in meer dan de helft van alle cafés weer gerookt. Dit is een grote stap terug in het streven naar een rookvrije horeca in Nederland. Het ontduiken van het rookverbod is voor inwoners van Nederland niet alleen een beperking van hun vrijheid en het recht op schone lucht, maar ook een aanslag op hun gezondheid. Meeroken is namelijk veel gevaarlijker dan algemeen wordt aangenomen. In Nederland sterven jaarlijks drieduizend niet-rokers door onbewust en ongewild meeroken.
 
Rookvrije horeca weer op de politieke agenda plaatsen
De verkiezingen hebben duidelijk gemaakt dat het tijd is voor een ander politiek klimaat in Nederland. Clean Air Nederland, de belangenvereniging voor een rookvrije leefomgeving, neemt met de digitale kaartenactie het initiatief om de rookvrije horeca weer op de politieke agenda te plaatsen. Met als doel de versoepeling van het rookverbod voor kleine cafés terug te draaien en de controle op handhaving van het rookverbod in de horeca aan te scherpen.
 
Gebundelde reacties aan de politiek in Den Haag aanbieden
Clean Air Nederland bundelt alle reacties en zal deze aan het eind van het jaar op een nader te bepalen datum aan de politiek in Den Haag aanbieden.
 
De actie van Clean Air Nederland wordt ondersteund door het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, Long Alliantie Nederland, Artsenorganisatie KNMG, Partnership stop met roken en Stivoro.Posted in: roermond