By juli 19, 2015 5:52 pm Lees verder →

Dit jaar veel muziek bij Nijmeegse Vierdaagse, die dinsdag start

Roerdalen / Nijmegen – Met ruime 1.000 muzikanten die zeven dagen bijna 130 optredens verzorgen op 54 podia en andere locaties, lijkt de 99ste Vierdaagse muzikaler dan ooit te worden. De ‘stille intocht’ van 2014 en de grote jubilea die het Korps Mariniers (350 jaar) en de Duitse Bundeswehr (60 jaar) zullen ook hoorbaar van invloed zijn op de muzikale beleving tijdens de Vierdaagse 2015.

Uit eerbied voor slachtoffers en nabestaanden van de ramp met de MH17 werd vorig jaar besloten de intocht in gepaste stilte te laten verlopen. “Achteraf zijn we in de mening gesterkt in die omstandigheden het juiste besluit genomen te hebben”, kijkt marsleider Johan Willemstein terug. “Het was zuur voor de wandelaars, voor de toeschouwers en natuurlijk voor de musici zelf, maar het was evenzeer een indrukwekkend eerbetoon.”

Alles uit de kast
De muziek loze intocht van 2014 wordt dit jaar dubbel en dwars goed gemaakt. Omdat het Korps Mariniers het 350-jarig bestaan viert en ook het 60-jarig bestaan van de Duitse Bundeswehr tijdens de Vierdaagse niet onopgemerkt voorbij zal gaan, halen de muzikale vertegenwoordigers van beide jubilarissen alles uit de kast om de 99ste Vierdaagse muzikale luister bij te zetten. Zowel de Marinierskapel, in al haar geledingen, als het Heeres Musikkorps Kassel zullen zich met name tijdens de intocht op vrijdag 24 juli spectaculair presenteren aan de wandelaars en hun honderdduizenden supporters.

Vuistdik draaiboek
Bij de Vierdaagse is de Dienst ‘Vierdaagse Intocht & Muziek’ –kortweg de VIM-commissie genoemd- verantwoordelijk voor het muzikale programma. Al in maart van ieder jaar legt ‘de VIM’ in concept een vuistdik draaiboek op de bestuurstafel van Stichting DE 4DAAGSE. Maandelijks en kort voor de Vierdaagse wekelijks wordt het draaiboek aangepast.
“Krijg je op het laatste moment een afmelding van een orkest, omdat ze door de vakanties de bezetting niet rond krijgen. Hoe dichter de datum nadert, hoe lastiger het natuurlijk is om vervanging te zoeken. In noodgevallen moeten we schuiven in het draaiboek dat we apart voor de intocht maken”, vertelt Theo Jetten, die namens de VIM-commissie orkesten en bands voor de Vierdaagse engageert.

Het muzikale geweld in de Vierdaagse begint dit jaar op zaterdag 18 juli, als het Nijmeegse feestorkest ‘Uit de Dak’ de eer te beurt valt om op te treden tijdens de officiële openingsvergadering van het Uitvoerend Comité van de Vierdaagse. ‘Uit je Dak’ kent een bezetting van zo’n 15 mannen en vrouwen en is wegens muzikale prestaties en presentaties al diverse keren in de prijzen gevallen.

Wachtlijst
De VIM-commissie hanteert in zijn doen en laten het adagium ‘Waar Vierdaagse is, is muziek’. Dat betekent dat er muzikale optredens worden verzorgd op de Wedren tijdens de aanmelddagen voorafgaand aan de Vierdaagse, bij iedere start en finish op Vierdaagsekamp Heumensoord, op diverse podia in alle doortochtplaatsen tijdens de vier marsdagen en natuurlijk weer bij terugkomst van de wandelaars ’s middags op verschillende podia op de Wedren.

Er is voor de 99ste Vierdaagse een keur aan orkesten, bands en soloartiesten vastgelegd, variërend van 60 man sterke muziekkorpsen –al dan niet met militaire achtergrond- tot het DJ-duo Wipneus en Pim. Voor optredens door dweilorkesten in de Vierdaagsweek heeft ‘de VIM’ een wachtlijst, het vastleggen van grotere muziekgezelschappen is door de vakanties wat lastiger.

Marinierskapel jubileert ook
Onder meer met de presentatie tijdens de Vierdaagse van een speciale marsen-CD viert de Marinierskapel der Koninklijke Marine het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers en het 70-jarig bestaan van de Marinierskapel zelf.

De presentatie van de CD vindt plaats op dinsdag 21 juli tijdens het optreden van de Marinierskapel op het Vierdaagsepodium op de Maaskade in Cuijk. Omdat de CD uitsluitend marsmuziek bevat, is de Vierdaagse bij uitstek de gelegenheid om de CD te presenteren.
Om de jubilea bij het Korps Mariniers nog meer kracht bij te zetten lopen er in de Vierdaagse welgeteld 350 militairen der zeemacht mee die in één blok de intocht zullen lopen op vrijdag 24 juli. Tot dat blok behoort ook een detachement met leden van het Contact Oud-Mariniers dat dit jaar voor de 30ste keer meeloopt. Het detachement heeft onder andere de 81-jarige heer Damen uit Bemmel in zijn gelederen.
Ook lopen enkele Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers de hele Vierdaagse mee, met hun muziekinstrumenten. Daarnaast verzorgt de Steelband van het Korps Mariniers in de Vierdaagseweek diverse optredens.Posted in: roerdalen