By december 18, 2013 7:01 am Lees verder →

www.roerdaljournaal.nl : Een aantal brunch-gerechten (recepten)

Roerdalen – Op de site van de Belgische krant de Standaard een brunch–menu (recepten))

– AMERICAN PANCAKES –

Ingrediënten (voor 10 à 12 pancakes):

125 gram boekweitmeel
75 gram zelfrijzend meel
twee eieren (zowel dooier als wit)
twee opgeklopte eiwitten
250 ml halfvolle melk
1 pakje vanillesuiker
1 klontje boter

Bereiding:

1. Doe het boekweitmeel, zelfrijzend meel en de twee volledige eieren samen in een kom. Klop goed door tot het een plakkerige brij wordt.

2. Vervolgens warmt u de melk met de boter en vanillesuiker lichtjes op (kan ook in de microgolfoven). Voeg dit beetje bij beetje toe aan het beslag. Goed doorkloppen. Opgelet: het mag niet te lopend worden. Giet er desnoods niet alle melk bij.

3. Klop twee eiwitten op en roer het luchtig onder het beslag. Laat een kwartiertje staan.

4. Warm de pan op en voeg wat boter toe. Laat een hoopje beslag in de pan vallen (laat zelf uitlopen) en bak lichtjes aan de ene kant (1 à 2 minuten volstaat). Daarna omdraaien om vervolgens hetzelfde te doen.

Tips:

Maak pancakes met een verschillende grootte (niet groter dan een handpalm), stapel ze, en overgiet met siroop of chocoladesaus. U kunt het deeg gemakkelijk één dag in de koelkast bewaren.

– ZALM IN BLADERDEEG MET DILLEDIP –

Ingrediënten (voor vier personen):

½ rol bladerdeeg
Twee sneetjes gerookte zalm

Voor het sausje:
2 el mayonaise
6 el volle yoghurt
½ bosje dille
Peper, zout
Citroensap

Bereiding:

1. Meng de ingrediënten voor het sausje.

2. Vouw het bladerdeeg dubbel en leg er zalm tussen. Knip de lap in vier of acht driehoekjes. Bak ze aan beide zijden in een hete droge pan (beetje aandrukken) of een croque-ijzer.

– OMELETPANNENKOEKEN –

Ingrediënten (voor 8 à 10 rolletjes):

1/3 komkommer
3 eieren
Olijfolie, zout
Enkele sprieten bieslook
Enkele blaadjes spinazie (of jonge sla)
Enkele radijzen, in flinterdunne plakken
Sojasaus, rijstazijn
Sesamolie, 1/2 teentje knoflook

Bereiding:

1. Schil de komkommer en schaaf hem in dunne plakken. Strooi er royaal zout op en roer om. Zet de komkommer opzij, het zout zal het water eruit trekken.

2. Bestrijk een antikleefpan met olijfolie en zet ze op een hevig vuur. Klop de eieren los. Draai het vuur lager zodra de olie warm is. Giet de eieren in de pan en verspreid ze met een houten lepel, spatel ze kort om wanneer ze beginnen te stollen. Snipper de bieslook op de omelet en strooi er wat zout op. Laat het ei volledig stollen, anders kun je het niet oprollen. Maak de omelet met een bakspaan voorzichtig los van de bodem van de pan en laat ze op een bord glijden.

3. Maak intussen een dipsausje van olijfolie, sojasaus en rijstazijn, naar wens ook wat sesamolie. Voor een stoer effect kun je zuinig wat geperste knoflook toevoegen.

4. Schep de komkommer in een schone theedoek en wring hem uit.

5. Beleg de omelet met een dunne laag komkommerplakjes, spinazieblaadjes en radijs. Laat bovenaan en onderaan enkele vingerbreedtes vrij. Rol de omelet op als een pannenkoek – pas op dat ze niet scheurt, maar druk de rol wel voorzichtig aan. Snijd de rol in vingerdikke plakken en serveer ze met de dipsaus.

– LENTEROLLETJES –

Ingrediënten (per lenterolletje):

1 rijstvelletje (klein, rond formaat, te koop in Chinese winkels)
1 slablad
enkele blaadjes basilicum
enkele blaadjes munt
enkele takjes koriander
1 eetlepel in dunne reepjes gesneden harde groente zoals wortel, biet, venkel, daikon
viertal dunne reepjes lente-ui
enkele pinda’s (geroosterd en gezouten), grof gehakt
plukje gegaarde dunne noedels
sojasaus
rijstazijn
geroosterde-sesamolie

Bereiding:

1. Breng een pot water aan de kook. Leg een stuk bakpapier klaar op je werkblad.

2. Neem een rijstvelletje en dompel het enkele seconden onder in het water, eerst de ene helft en dan de andere, tot het soepel is. Leg het op het bakpapier (dat kleeft niet).

3. Leg het slablaadje op de bovenste helft van het rijstvel, het mag er 3-4 cm boven uitsteken. Leg daarop de kruidenblaadjes, dan de groentereepjes.

4. Breng de noedels stevig op smaak met rijstazijn, sojasaus en sesamolie. Leg ze op de groente en strooi daarop de pinda’s.

5. Vouw het rijstpapier toe en rol het stevig rond de groenten.

6. Maak een dipsausje van sojasaus en een sesamolie en serveer het bij de lenterolletjes.



Posted in: roerdalen