pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juli 29, 2018 11:41 am Lees verder →

Een vorm van artrose…

Osteoartritis, een vorm van artrose

Roerdalen – Dijter.nl zaklbregelmatig op deze site te gast zijn. Vandaag heeft hij het over een vorm van artrose.
Osteoartritis is de meest voorkomende vorm van artritis. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft 28% van de wereldbevolking last van deze aandoening. Een aandoening die veel impact op het dagelijks functioneren van iemand kan hebben. Maar met een vroegtijdige diagnose kan de ziekte worden vertraagd. Wat zijn de symptomen van osteoartritis?

Wat is osteoartritis?

Osteoartritis is een vorm van artrose. Hierbij slijt het kraakbeen in een gewricht langzaam. De belangrijkste functie van kraakbeen is om de wrijving tussen bewegende gewrichten te verminderen. Het gevolg van kraakbeen dat langzaam slijt, is dat er meer wrijving ontstaat en de gewrichten kunnen dan niet meer soepel bewegen.

Maar het kan er ook voor zorgen dat het bot van het gewricht dikker of harder wordt en dat er nieuwe stukjes bot gevormd worden. Dit zijn allemaal automatische reacties van het lichaam, op het niet soepel bewegen van de gewrichten en de botten in de gewrichten.

Het gevolg kan ook zijn dat de vorm van het bot verandert, waardoor er ontstekingsachtige veranderingen kunnen ontstaan in de weke delen rond de gewrichten, zoals in de spieren, pezen, kapsels en gewrichtsbanden. Osteoartritis komt het meeste voor in de handen, vervolgens in de voeten.

Cervicale osteoartritis is osteoartritis van de halswervels. Daarbij slijt het kraakbeen in je nek en kunnen je wervels beschadigd raken.

Symptomen van osteoartritis

Wanneer je last hebt van osteoartritis, dan heb je vooral last van pijnlijke en stijve gewrichten. Je merkt dat je je gewrichten niet meer zo soepel kunt bewegen. In de meeste gevallen zijn deze symptomen in de ochtend het sterkst aanwezig. Dit noemen we ochtendstijfheid. Vaak is er sprake van ochtendstijfheid, omdat in de ochtend het gewricht dan nog ‘warm moet worden’ en dus nog meer moeite heeft om soepel te bewegen. Echter, ook aan het eind van de dag kan men extra pijn en stijfheid ervaren.

Bij cervicale osteoartritis kun je last krijgen van pijn in je nek. Deze pijn kan uitstralen naar de schouders of de schouderbladen, waardoor je ook daar pijn kunt voelen. Daarnaast kun je een gevoel van stijfheid van de nek ervaren. Wanneer de beschadigde wervel druk uitoefent op het ruggenmerg en de zenuwen die naar de armen en handen leiden, dan kun je ook last krijgen van gevoelloosheid in de nek en schouders.

De oorzaken van osteoartritis

Er zijn verschillende factoren die osteoartritis kunnen veroorzaken:

Ongeluk of trauma
Wanneer osteoartritis bij jongere mensen voorkomt, dan is dat vaak het gevolg van een trauma of ongeluk. Als gevolg van dit trauma of ongeluk kan het kraakbeen beschadigen, waardoor er osteoartritis ontstaat.
Verkeerde houding
Daarnaast kan men tevens osteoartritis krijgen door een verkeerde houding. Deze verkeerde houding kan zijn bij het liggen, zitten of staan.
Erfelijkheid
Maar ook erfelijkheid kan een rol spelen bij het ontstaan van osteoartritis. Wanneer er familieleden zijn die aan osteoartritis lijden, dan is de kans groot dan andere familieleden ook last krijgen van deze aandoening.
Ouderdom
In veruit de meeste gevallen is osteoartritis het gevolg van ouderdom. Ons kraakbeen kan slijten als gevolg van het ouder worden. Dit is een natuurlijke ontwikkeling in het proces van ouder worden, die helaas niet tegen te houden is.
Cervicale osteoartritis kan veroorzaakt worden door een te zware belasting. Denk hierbij aan het bijvoorbeeld verkeerd tillen van een zwaar voorwerp.
Behandeling van osteoartritis

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan er gekozen worden voor:

Medicijnen
Als je osteoartritis hebt, krijg je waarschijnlijk ter behandeling van de pijn van je huisarts pijnstillers voorgeschreven. Bijvoorbeeld paracetamol of een NSAID (zoals ibuprofen), kan goed helpen tegen de pijn in je nek.
Hyaluronzuur
De injectie van een basisbestanddeel van kraakbeen, een dikke vloeistof in het gewricht kan zeker in de beginstadia duidelijke invloed hebben op de pijn. Een operatie kan hiermee soms worden uitgesteld.
Fysiotherapie
Afhankelijk van de ernst van de osteoartritis, kan fysiotherapie een operatie helpen voorkomen.
Operatie
Wanneer er sprake is van ernstige osteoartritis dan kan een operatie een oplossing zijn. Hierbij wordt er dan een nieuw gewricht geplaatst.
Wat kun je zelf doen?

Om de klachten van osteoartritis wat te verminderen, word je aangeraden om:

Blijf bewegen
Het is aangetoond dat het regelmatig bewegen, met stretchoefeningen en spierversterkende oefeningen kan leiden tot een vermindering van de pijn. Zorg er wel voor dat je een goede balans vindt tussen rust en met mate bewegen. Daarnaast is het verstandig om geen extreme sporten te gaan doen.
Niet te veel rust
Rust is wel belangrijk, maar wanneer je te veel rust, dan wordt de stijfheid namelijk erger. Rust je te weinig, dan raakt je lichaam overbelast en komen de klachten van osteoartritis nog meer naar boven.
Let op je gewicht
Overgewicht zal de slijtage kunnen versnellen. Let daarom op je gewicht, en wanneer er sprake is van overgewicht probeer dat het overtollige gewicht kwijt te raken. Wanneer je dit lastig vindt, dan kan je huisarts of een diëtist je hierbij helpen.
Warmtebronnen
Warmte in de vorm van een kersenpit of een infrarood lamp kan ervoor zorgen dat de pijnklachten minder worden.
Bronnen: ntvg.nl, patient1.nl en WebMD.com
PlPosted in: algemeen, roerdalen