By juni 14, 2012 5:48 pm Lees verder →

EK 2012: Persstemmen: Oranje viel uit elkaar als sudderend draadjesvlees…

Roerdalen – De Nederlandse pers was vandaag genadeloos hard voor Oranje over het vertoonde spel tegen Duitsland, welke wedstrijd zoals bekend met 2-1 verloren ging. Oranje heeft nog een minieme kans maar – eerlijk is eerlijk – zo concluderen wij van het Roerdal Journaal: met dit pover voetbal hoort Nederland eigenlijk niet thuis op het EK-vervolg. En om eens goed over na te denken: Van Marwijk, die ons inziens veel te lang aan het WK-concept van Zuid-Afrika heeft vastgehouden, heeft van de laatste 10 wedstrijden er niet minder dan 6 verloren….
Daarentegen laat met name Duitsland “eigenlijk met fris voetbal” – eigemnlijk Nederlands (!) totaal-voetbal zien hoe het wel moet en waarmee Nederland de laatste jaren zoveel succes had.
Op het EK 2012 heeft Oranje helemaal niet het bekende totaal-voetbal laten zien waarbij alle linie’s op elkaar aansluiten. Niks van dat alles; Nederland speelde heel povertjes tegen de Duitsers, met de staart tussen de benen, zo leek het wel. Tegen de Denen waren er wel kansen en verloor men onnodig, maar tegen de Duitsers kwamen de Oranjemannen er – op van Persie en de keeper na – niet aan te pas. Sterker nog: Duitsland speelde minimaal een klasse beter….dan Nederland.
Hoewel Nederland individueel spelers van wereldklasse (Sneyder, Van Persie) herbergt, acteerden hun Oranje-collegae vaak op eerste divisie-niveau, zo leek het wel.
..Oranje zit op een dood spoor, zo schrijft de krant NRC. Een duidelijker signaal dat bondscoach Bert van Marwijk de afgelopen maanden op een dood spoor was terechtgekomen kon het Nederlands elftal niet krijgen, schrijft NRC.

“In de klamme avondhitte van Charkov dreigde lange tijd een afstraffing tegen de messcherpe Duitsers. Die lieten zien hoe modern voetbal met een dodelijke effectiviteit tegenwoordig wordt gespeeld. (…) De vraag is of de ontsnappingsmogelijkheid veel troost biedt aan de lamgeslagen formatie van Van Marwijk, die zes van zijn laatste tien wedstrijden verloor. Misschien was de grootste winst wel dat Nederland na rust in een voor Van Marwijk revolutionaire opstelling, zonder Mark van Bommel en met Klaas-Jan Huntelaar als diepste spits, beter uit de verf kwam dan het ode vertrouwde ‘Zuid-Afrika’-team waaraan de bondscoach veel te lang had vastgehouden.”
Geen aanval, geen verdediging. Aldus de Volkskrant
Duitsland was een verbeterde uitgave van wat het Nederlands elftal eens was, schrijft de Volkskrant. “In de braadpan van Charkov viel Oranje uit elkaar als te lang sudderend draadjesvlees.”

“Geen chemie, geen spits, geen verdediging, geen middenveld, in te lange fases van de wedstrijd. Een elftal ging ten onder aan stress, aan impotentie van de aanval. Aan wat eigenlijk niet? (…) Van Marwijk gokte en verloor. Tijdens het WK kon hij zijn voorliefde voor de voetballer Van Persie in de spits, ten koste van goalgetter Huntelaar, blijven belijden, omdat de ploeg tot de finale toch alles won. (…) Duidelijk bleek trouwens hoeveel problemen Huntelaar heeft in zo’n duel. Hij kwam nauwelijks in het spel voor.”

‘Oh, Oh, Oranje’. Een leeuw in z’n hemd, zo typeert De Telegraaf het Oranje van dit EK.

“De tienduizend Oranje-fans (in het Metalist-stadion in Charkov, red.) zagen dat voor de rust zo ongeveer alles misging bij hun elftal. Nederland stelde bijzonder weinig tegenover de twee mokerslagen van de ploeg van Löw. (…)Daar waar Van Marwijk er normaal gesproken voor kiest tussen de 60e en 70e minuut zijn eerste wissel toe te passen, greep de bondscoach nu direct na de rust in. (…) Oranje kwam niet meer in de buurt van de gelijkmaker, waardoor het een vervolg in de kwartfinales van het EK zeer waarschijnlijk kan vergeten.”

Het AD schreeuwt het uit: Blamage!. De krant richt in een stuk van de persdiensten de pijlen vooral op de centrale verdedigers en middenvelders.
“Oranje stapelde vooral in de eerste helft fout op fout tegen de Duitsers. John Heitinga, tijdens het verloren duel met Denen ook al schuldig aan de enige treffer, liet na 24 minuten Mario Gomez wegdraaien. Bondscoach Bert van Marwijk ontstak in woede toen diezelfde Heitinga na 37 minuten Holger Badstuber alle ruimte gaf om te koppen.”Posted in: roerdalen