By juni 21, 2012 6:56 am Lees verder →

EK 2012: Volgend EK (in 2016) In Frankrijk dat nipt Turkije versloeg….

Roerdalen – Wikipedia meldt over het Europees kampioenschap voetbal 2016 of Euro 2016 het volgende. Het wordt de 15de editie van het vierjaarlijkse voetbalevenement. Het wordt gehouden in de zomer van 2016. Op 28 mei 2010 is bekendgemaakt dat het gastland Frankrijk zal zijn.
Voor het eerst in de geschiedenis zullen 24 landen deelnemen aan het toernooi. Dit is een uitbreiding met 8. Er worden zes groepen van vier teams gemaakt. De nummers één en twee uit elke groep en de vier beste nummers drie gaan door naar de achtste finale. Vervolgens worden achtste finales, kwartfinales, halve finales en de finale gespeeld.

Procedure kandidaatstelling
Geïnteresseerde (combinaties van) landen om het toernooi te organiseren konden zich tot 9 maart 2009 aanmelden bij de UEFA. De UEFA had daarbij de mogelijkheid om het aantal kandidaturen terug te brengen tot drie of vier. De geïnteresseerde landen krijgen dan de mogelijkheid om hun bidbook op te stellen dat uiterlijk 15 februari 2010 moest zijn ingediend. Vervolgens werden de aanmeldingen door de UEFA geëvalueerd en werden vanaf maart 2010 de kandidaatlanden bezocht. Op 28 mei 2010 werd de keuze gemaakt.

Voorwaarden
De UEFA schrijft voor dat bij een toernooi met 24 deelnemers er negen tot twaalf stadions nodig zijn. Door de strenge eisen die de UEFA stelt komen alleen de grote landen in aanmerking voor de organisatie door één land of een combinatie van twee of maximaal drie kleinere landen, zoals dat eerder is gebeurd met het EK 2000, het EK 2008 en het EK 2012.

Drie landen hebben in maart 2009 een individuele kandidatuur ingediend en twee landen een gezamenlijke. Frankrijk, Italië, Turkije individueel en Noorwegen en Zweden gezamenlijk.
In december 2009 werd bekend dat de verantwoordelijke ministers van Noorwegen en Zweden geen overheidsgeld beschikbaar wilden stellen. De kandidatuur werd stopgezet.
De UEFA meldde in februari 2010 dat Frankrijk, Italië en Turkije hun bidbook hadden ingediend.
Eerder overwogen Schotland, eventueel samen met Wales, Ierland en Noord-Ierland, Griekenland, Rusland en de combinatie van Roemenië en Bulgarije om zich kandidaat te stellen maar hebben dit uiteindelijk niet gedaan.

Stemrondes
De dertien stemgerechtigde leden van het uitvoerend comité van de UEFA bepaalden via een stemming het organiserend land. De stemming bestond uit twee ronden.
1e ronde
In de eerste ronde moest elk lid de landen op voorkeursvolgorde plaatsen. Het voorkeursland kreeg 5 punten, de nummer twee 2 punten en de nummer drie één punt. Het land met het laagst aantal punten zou afvallen; dit bleek Italië te zijn.
Frankrijk (43 punten)
Turkije (38 punten)
Italië (23 punten, uitgeschakeld)

2e ronde
In de tweede ronde moest elk lid het land van voorkeur aangeven. Het land met de meeste stemmen zou winnen; dit bleek Frankrijk te zijn.
Frankrijk (7 stemmen)
Turkije (6 stemmen)

Speelsteden

De Franse voetbalbond wees in november 2009 twaalf speelsteden aan: Saint-Denis, Marseille, Lyon, Lille (Rijsel), Parijs, Lens, Saint-Étienne, Toulouse, Bordeaux, Straatsburg, Nice en Nancy. Dit werd later teruggebracht tot 9 speelsteden (Straatsburg, Saint-Étienne en Toulouse vielen af). In juni 2011 werden Saint-Étienne en Toulouse weer toegevoegd aan de lijst, zodat het totaal aantal speelsteden op 11 kwam. In december 2011 besloot Nancy af te zien van het EK, omdat de renovatie van het stadion niet door ging.Posted in: roerdalen