pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By februari 13, 2012 8:23 am Lees verder →

Erepenning voor kinderboekenschrijver Jacques Vriens

Roerdalen/Maastricht – Gouverneur Th Bovens heeft op zondag 12 februari de Provinciale Erepenning overhandigd aan Jacques Vriens bij gelegenheid van de première van de film ‘Achtste groepers huilen niet’ (naar het gelijknamige boek van de auteur), in de Pathé Bioscoop te Maastricht.

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben besloten deze erepenning aan Vriens toe te kennen uit waardering voor zijn bijzondere verdiensten als auteur van kinderboeken en de maatschappelijke en culturele betekenis hiervan voor Limburg in het bijzonder.
Jacques Vriens schreef zijn eerste boek in 1976. Hij is één van de bekendste en meest succesvolle auteurs van kinderboeken in Nederland. In de beginjaren combineerde hij het schrijversvak met een baan als leraar/directeur in het basisonderwijs. Vanaf 1994 is hij full time schrijver.

In de afgelopen 35 jaar verschenen tientallen boeken van zijn hand, waarvan vele titels bekroond werden met een onderscheiding. De boeken ‘Zondagmorgen’ en ‘Tinus-in-de-war’ ontvingen de Zilveren Griffel. Diverse malen werden kinderboeken bekroond door de Nederlandse Kinderjury, dan wel ontving hij een nominatie van deze jury.
Voor het boek ‘Oorlogsgeheimen’ kreeg Vriens de Archeonprijs toegekend voor de beste historische jeugdroman. Dit boek verhaalt over oorlog en onderdrukking en speelt zich af in Zuid-Limburg. Meerdere boeken van hem verhalen over de geschiedenis van Limburg en het Limburgse land. ‘Tien Torens Diep’ heeft als onderwerp vriendschap en het leven in de Limburgse steenkolenmijnen. ‘Ruzie in de vuursteenmijn’ en ‘Weg uit de Peel’ zijn eveneens verhalen met een Limburgse achtergrond.

De boeken van Vriens zijn meestal vrolijk van onderwerp, maar serieuze thema’s waar kinderen mee te maken krijgen, zoals echtscheiding, racisme, pesten, een ernstige ziekte en seksualiteit, komen ook aan bod. Zo gaat ‘Achtste groepers huilen niet’ over een stoere meid uit groep 8 van de basisschool die met kanker geconfronteerd wordt.

Jacques Vriens tracht vanaf het begin van zijn schrijverscarrière zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren voor het lezen van boeken. Hij maakt zich sterk voor leesbevordering, waarover hij publiceert in vakbladen en voordrachten houdt op scholen, ouderavonden, en tijdens onderwijsconferenties.

In 2001 werd Jacques Vriens benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vanwege zijn bijzondere persoonlijke kwaliteiten als auteur van kinder- en jeugdboeken.Posted in: roerdalen