By februari 8, 2013 10:28 am Lees verder →

Even blazen…Limburgse Verkeersteams van politie controleren tijdens Carnavalsdagen

Roerdalen/Limburg – Als er iets te vieren is, zijn we er graag bij! Ook dit jaar zijn de verkeersteams van de politie weer op straat aanwezig tijdens de Carnavalsdagen. We willen graag meehelpen om iedereen na een avond gezellig stappen, weer veilig thuis te krijgen. En hoe kan dat beter dan alcoholvrij achter het stuur?

De Verkeersteams voeren regelmatig samen controles uit door heel Limburg, van Eijsden tot de Mookerhei. Kom je bij zo’n alcoholcontrole uit, dan vraagt de politie je even te blazen. De alcoholcontroles rond de Vastelaovendj staan steevast in het teken van de Bobcampagne. De bekende Bob-sleutelhanger is uiteraard ook nu zeker weer te verdienen.
Tijdens het carnavalsweekend staan de Teams Verkeer in de omgeving van Venray, Venlo, Weert en Roermond, om verkeersdeelnemers eraan te herinneren dat alcohol en verkeer niet samengaan. Ook in de buurt van Maastricht, Sittard, Landgraaf en Heerlen krijgen weggebruikers de verkeerscontroles te zien. Heb je dan gezorgd voor een echte Bob, dan kan je niets gebeuren! Blijkt echter dat je toch hebt gedronken, dan volgt een ademanalyse.

Risico’s van alcoholgebruik in het verkeer
Ben je beginnend bestuurder en blaas je tijdens de analyse meer dan 88 ug/l (voor ervaren bestuurders is dat 350 – 435 ug/l), dan mag je niet verder rijden. Je krijgt een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Justitie bepaalt verder welke straf je wordt opgelegd.
Word je gepakt als je meer dan 220 ug/l blaast, dan word je door de politie aangemeld bij het CBR voor een LEMA-cursus (Licht Educatieve Maatregel Alcohol) van twee dagdelen en € 501.
Bij meer dan 350 ug/l voor beginnende bestuurders (en tussen 435 en 570 ug/l voor ervaren bestuurders) volgt een EMA-cursus, van drie cursusdagen, die € 798 gaat kosten.
Deelname aan deze cursussen is verplicht. Bij weigering wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Ook als cursisten onvoldoende actief en constructief hebben deelgenomen aan de LEMA of EMA, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Alcoholslotprogramma
Het Alcoholslotprogramma is bedoeld voor bestuurders die met veel teveel alcohol op aan het verkeer hebben deelgenomen. Blaas je tijdens de ademanalyse 435 – 785 ug/l of als gevorderde 570 – 785 ug/l, dan word je rijbewijs ingenomen en krijg je naast de straf die de rechter je oplegt ook een het alcoholslotprogramma van het CBR opgelegd.
Tijdens het programma (dat ten minste twee jaar duurt) krijgen deelnemers in hun auto een alcoholslot ingebouwd. Dat voorkomt dat bestuurders met teveel alcohol op gaan rijden.Posted in: politie, roerdalen, roermond