By maart 5, 2013 1:56 pm Lees verder →

Fiscus verdient aan lage spaarrente

Roerdalen -Doordat de spaarrente zo laag is, betalen spaarders met een vermogen boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro tot wel 80 procent belasting over hun spaarrente. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Spaarrente.nl.
(Bron: Mister Money.nl)
Spaarders moeten over het rendement op hun vermogen boven 21.139 euro belasting betalen in box 3. Hierbij gaat de fiscus uit van een fictief rendement van 4 procent. Daarover wordt 30 procent belast. “Omdat het werkelijke rendement dat mensen over hun spaargeld kunnen behalen gemiddeld 1,9 procent is bij een vrij opneembare spaarrekening, valt de belasting veel hoger uit dan de bedoeling is”, stelt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl

Stel dat iemand 40.000 euro aan spaargeld heeft en hierover 1,5 procent rente ontvangt. Het rendement hierop is in een jaar dan 600 euro. Hierdoor groeit het vermogen aan tot 40.600 euro. Na aftrek van de heffingsvrije grens moet over 19.461 euro belasting betaald worden in box 3, ofwel een bedrag van 235 euro. Dit komt neer op ruim 39 procent belasting over het oorspronkelijk rendement van 600 euro. “Kijken we alleen naar de rente die is verdiend over het belastbare deel van het vermogen, dan gaat zelfs 80 procent hiervan naar de Belastingdienst”, licht Bulthuis toe.

Het rendement waar de fiscus vanuit gaat is, volgens de site achterhaald en zorgt ervoor dat spaarders veel te veel belasting betalen “Nu de spaarrentes zo ver beneden de veronderstelde 4 procent liggen, zou het de overheid sieren deze veronderstelling aan te passen. Het zou veel eerlijker zijn als de Belastingdienst uit zou gaan van het werkelijke gemiddelde rendement in een jaar”, aldus Bulthuis.

De persvoorlichter Fiscale Zaken van het Ministerie van Financiën geeft echter aan dat de overheid geen aangepaste heffingspercentages voor sparen wil aanhouden: “Het is algemeen bekend dat sparen ten opzichte van andere vormen van vermogensbeheer gemiddeld een laag rendement genereert, maar dat daar tevens de kleinste risico’s aan verbonden zijn. Het is aan de belastingplichtige zelf om de verschillende vormen van vermogensbeheer tegen elkaar af te wegen.”Posted in: roerdalen