pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By november 11, 2017 12:14 pm Lees verder →

Wist u… (week 45 in 2017)

Posters Journaal:…doe bus eine deivel..

Wist u…

…dat middelbare scholieren in Limburg bedenken deze weken een nieuwe campagne om fietsverlichting te promoten.
…dat goede fietsverlichting ervoor zorgt dat het risico om in het donker te worden aangereden flink afneemt.
…dat de winnende inzending wordt gebruikt voor de fietsverlichtingscampagne in de hele provincie Limburg.
… dat dit jaar de campagne 30 oktober is gestart onder de slogan: ‘Laat je zien’ en ook is bedacht door Limburgse scholieren.
…dat we deze keer in de rubriek Kiek Toen een foto van Nic Cox uit Posterholt laten zien van het bezoek op 17 September 1952 van koningin Juliana aan de Huishoudschool/Leraressenopleiding bij het klooster van de Zus.te.rs Ursulinen in Posterholt
…dat slager Mooren in smetteloos witte jagersjas – de opa van Nic’s vrouw Marlie – op de foto temidden van de feestgangers waaronder veel zusters, een cadeau in de vorm van een “vleesproef” aanbiedt en andere lekkernijen uit de slagerij. Of er ook Posterse Klumpes bij zat vertelt de historie helaas niet.
De koningin draagt op de foto een wit plat klein hoedje, en wordt omringd door notabelen; rechts op de foto naast haar wellicht gouverneur Houben ( kalend hoofd) die lijkt te zeggen, “neemt u maar twee, majesteit”. De rest van het cadeau ging wellicht richting Soestdijk; daar zorgden de twee hofdames (met hoed) op de tweede rij achter de koningin dan voor. Let u ook eens op de zusters: allemaal in zondags habijt met dito kap. En ook wat opvalt: alle vrouwen met hoofddeksel, alle mannen zonder. Op de voorgrond een reuze-microfoon, opdat het zingen van de kinderen ook goed hoorbaar was. Juliana was hier overigens 43 jaar oud.
…dat ook u altijd nog foto’s voor Kiek Toen kunt aanbieden en kunt sturen of afgeven bij Cube Computers, Hoofdstraat 83 ( mail: [email protected])
…dat het 49ste boek is verschenen van de HV Roerstreek over hetgeen de bodem ( maar ook het wereldse bestaan) in de Roerstreek in een halve eeuw heeft prijs willen geven: want de Heemkundevereniging Roerstreek (HVR) gaat al 50 jaar – laten we zeggen – veelal “ondergronds”, waarbij al heel wat ontdekkingen zijn gedaan, zelfs voor de Nederlandse (archeologische en andere) geschiedschrijving
…dat een menselijk onderwerp in het boek handelt over het wel en wee in de de Eerste Wereldoorlog in de Roerstreek: de bevolking werd geconfronteerd met heel wat ontberingen.
…dat een verrassend onderwerp gaat over de bijzondere bomen die de Roerstreek rijk is en daar zitten “kanjers” tussen.
…dat een van de meest onthullende verhalen – ja, die staan ook dit jaar weer in deze jaarlijkse kloeke HVR-uitgave – is van de hand van oud-Roermondenaar Gerard Venner (jarenlang chartermeester van het Rijksarchief Limburg). Zijn uitvoerige publicatie heeft als titel meegekregen: Albert Wolters en het oudste verleden van St. Odilienberg.
…dat in artikel het historisch belang van St. Odilienberg in de geschiedschrijving van de Roerstreek en daarbuiten naar voren komt, niet in het minst ook dankzij de verering voor en de de patroonheiligen St. Wiro, Plechelmus en Odgerus
…dat de priester Albert Wolters daarin een grote rol speelde; hij was geboortig uit Venlo en achtereenvolgens kapelaan in St. Odilienberg, kapelaan in Herten, pastoor in Roosteren was en hij stierf in 1897 in Roermond, 74 jaar oud.
…dat Wolters veel onderzoek heeft verricht en daarover een boek heeft geschreven waarin hij min of meer bewijst dat de kerk in St. Odilienberg de bakermat is geweest van het latere Bisdom Roermond, van waaruit Limburg kerkelijk bestuurd is.
…dat in het boek terecht ook stil gestaan wordt bij HVR-werkers van het eerste uur en een stuk actuele geschiedenis hoe de HVR landelijke betekenis en erkenning heeft gekregen
…dat dat al die jaren via een bijzondere formule gebeurde: een unieke samenwerking tussen amateurs en professionals; dat dat al een halve eeuw het geval is en dat is zeer waarschijnlijk een Nederlands record, maar zeker een Limburgs record op dit gebied.
…dat we zonder anderen tekort willen doen de pioniers hier willen noemen: Piet Gootzen uit Melick, Hannes Kempkens en Toon van Pol, beiden uit Montfort, Tof Thissen, Jo Kempkens uit Maasniel aan wie vorig jaar op de dag dat hij begraven werd postuum het eerste 48ste jaarboek werd uitgereikt.
…dat het boek van dit jaar met ook nog vele andere onderwerpen op rond 180 pagina’s telt en rIjk geïllustreerd 25 euro kost en bij het HVR-museum (elke middag – behalve op maandag – open) en bij Cube Computers Posterholt verkrijgbaar is. Wellicht mogelijk ook een Sinterklaas- of kerst-tip?!
..dat deze weken oa de ouderen de griepspuit krijgen, maar waarom juist in de wintertijd?, lucid de een vraag.
..dat dr Vogel daarover zegt dat in de winter zitten we dichter tegen elkaar aan en worden huizen en kantoren minder goed geventileerd
…dat dat ideale omstandigheden zijn voor een griepvirus om zich te verspreiden. Bovendien gedijt het griepvirus beter bij lagere temperaturen, waardoor het in de winter langer actief blijft. Ook houdt het virus van een lage luchtvochtigheid; dat gebeurt als we de verwarming opstoken.
..dat tot slot ook de hygiëne een rol speelt: in je hand hoesten en vervolgens iemand een hand geven is natuurlijk een goede manier om griep door te geven. Zorg dus voor persoonlijke hygiëne en een goed geventileerd huis.
..dat de griepspuit niet onomstreden is en daarom een goede tip bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid? Echinaforce tabletten. Deze tabletten krijgen een 9,2 als waardering van meer dan 850 gebruikers.
…dat deze tablet Echinacea purpurea (rode zonnehoed) bevat : deze plant ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand tegen bacteriële en virale infecties. Hierdoor wordt u minder snel ziek en herstelt u sneller in geval van ziekte
…dat we besluiten met dialect: doe bus eine deivel ( = je bent een rotjong – veelal gekscherend) ; sjnotsvoele appel ( = appel die door en door rot is); omtoesje (= ruilen); eine roowe tesjeplak (= een rode, grotere zakdoek, die boeren vroeger gebruikten); zig kepot werke (= heel hard werken); dae kin zig doa mit neet gewaere (= hij kan daar niet mee overweg).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roerdalen, roermond