By januari 15, 2010 9:01 am Lees verder →

Halewijnprijs 2010 van Roermond ( de literatuurprijs) voor de Haagse auteur Fred Papenhove

Roermond – Zaterdag 16 jan. 2010 vindt in Roermond het Stadsdichtersfestival en de uitreiking Halewijn-literatuurprijs plaats. U wordt van harte uitgenodigd voor het bijwonen van de uitreiking van deze literatuurprijs van de gemeente Roermond, aan de winnaar 2009:

Op de foto de winnaar: Fred Papenhove met ook het programma enz.
uit Den Haag, auteur van ‘De Hemel is vol zwaluwen’, ‘De Rode Soldatenvis’ en ‘Draaibaar’.

De prijs (een geldbedrag en een kleinplastiek in brons van kunstenaar Dick van Wijk) wordt zaterdag 16 januari a.s. tussen 15.00 en 17.00 uur door de Roermondse wethouder van cultuur Wim Kemp, aan de winnaar uitgereikt in de Basisbibliotheek bibliorura, Neerstraat 11-13, Roermond.(in een apart item komen we nog terug op het Stadsdichtersfestival)

Over de Halewijnprijs het volgende:

Uit de genomineerden: Ingrid Hoogervorst, Frans Kusters, Solange Leibovici, Max Niematz, Fred Papenhove, Jan Wijnen en Nelleke Zandwijk is als winnaar van de Halewijnprijs 2009 uitgeroepen: Fred Papenhove.

De Halewijnprijs, literatuurprijs van de stad Roermond, wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur die naar de mening van een deskundige jury op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk, bredere belangstelling verdient. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een kleiplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk. De Halewijnprijs werd eerder gewonnen door auteurs als Esther Gerritsen, Peter Delpeut, Tommy Wieringa, Pam Emmerik, Adriaan Jaeggi, Arthur Japin en Esther Jansma. De jury van de Halewijnprijs 2009 werd gevormd door, Aernout Casier, docent Engelse letterkunde en filmanalyse, Pon Kranen, algemeen literatuurwetenschapper en organisatie en Andrea Lion, algemeen literatuurwetenschapper en promovenda in de letteren.

Fred Papenhove (Den Haag, 1956) publiceerde dit jaar De hemel is vol zwaluwen, een bundel prozagedichten. Eerder publiceerde hij twee dichtbundels De Rode Soldatenvis – Poisson-Soldat Rouge en Draaibaar. Gedichten van zijn hand zijn opgenomen in diverse bloemlezingen.
Fred Papenhove werkte onder andere als dienstplichtig marinier, boekverkoper, privéchauffeur, museumdocent, verslaggever bij het Haags Straatnieuws en de daklozenkrant. De bundel De hemel is vol zwaluwen bestaat uit een twintigtal zogenaamde ‘autobiografische leugens’. Tijdschrift ‘Awater omschreef deze bundel als ‘een schrijnend familieportret en een waardevolle toevoeging aan het Nederlandse prozagedicht.’
Eerder noemde A.L. Snijders Papenhove ‘een heel goede dichter, die de woorden gebruikt zoals hij wil.’
Uit eerste autobiografische leugen: ‘Een jongen kijkt zigzaggend om zich heen; ziet roomse torenspitsen, indrukwekkende wolkenluchten en bomen rug aan rug, de wind ruist, zijn oren doen zeer, maar kijken zit hem in het bloed.’
Uit twintigste en laatste autobiografische leugen: ‘Een ik vindt onwetendheid over de realiteit even kostbaar als kennis, lichtvoetig slaat hij zich door het leven. Hij staat aan zijn eigen kant.’

De uitreiking van de Halewijnprijs 2009 aan Fred Papenhove zal plaatsvinden 16 januari a.s. om 15 uur in de Stadsbibliotheek te Roermond.
De organisatie is in handen van stichting ‘Roermond Literatuurstad’ o.l.v. Stadsdichter Hans van Bergen. Info: [email protected] 0630-323884.
De muzikale omlijsting van de prijsuitreiking word verzorgd door Susanne Alt – Alt saxofoon begeleid door pianeur Joost Janssen.

Fred Papenhove werkte voor en na zijn studie aan de Nieuwe Lerarenopleiding in Delft (geschiedenis/maatschappijleer) onder andere als marinier, boekverkoper, privé-chauffeur, verslaggever, museumdocent, stafmedewerker, redacteur et cetera.

Bibliografie: Fred Papenhove debuteerde in 2005 als dichter met de dichtbundel De Rode Soldatenvis (Poisson- Soldat Rouge) bij uitgeverij Holland in de Windroosreeks.

In april 2007 is zijn tweede dichtbundel Draaibaar verschenen bij BnM uitgevers te Nijmegen, in de Contrabasreeks.
Poëzie van Fred Papenhove is opgenomen in diverse bloemlezingen en publicaties, o.a. in:

1. Wees niet wreed, Gedichten voor Elvis Presley, (Nijgh en van Ditmar, Amsterdam, 2008)

2. In een blauw geruite kiel, dichters over Michiel de Ruyter, (BnM uitgevers, Nijmegen
2007).

3. Van geluk gesproken, Gedichten uit Nederland en Vlaanderen over voorspoed en geluk,
(Rainbow Essentials, Amsterdam, 2007).

4. Voor een dag van morgen, De allermooiste Windroosgedichten 1950-2006, (uitgeverij Holland, Haarlem, 2007).

5. 25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005 in 666 en een stuk of wat gedichten (BnM uitgevers, Nijmegen, 2006).

6. In verschillende afleveringen van wielertijdschrift De Muur (uitgeverij Veen).

7. Klotengedichten, Uitgeverij Passage, Groningen, 2005.

8. Ook wij waren winnaars, De Geus – Poëziecentrum Gent, Gent/Breda, 2005.

9. De Wadden in gedichten, uitgeverij 521, Amsterdam, 2004.

10. Antwerpen de stad in gedichten, uitgeverij 521, Amsterdam, 2003.

11. Rotterdam de stad in gedichten, uitgeverij 521, Amsterdam, 2002.

12. Van Haagse dichters die voorbijgaan, uitgeverij BZZTOH, Den Haag, 2001.

Poëzie op internet:

1. Rottend Staal Online, digitaal poëzietijdschrift.

2. Volkskrantweblog (Bert Wagendorp).

Proza in:

1. Backpack, verhalen voor en door backpackers, uitgeverij 521, Amsterdam, 2003.

2. Over Onverharde Wegen, verhalen voor en door backpackers, uitgeverij 521, Amsterdam, 2002.

Poëzietegel met poëzie van Fred Papenhove

Deze tegel is eind 2006 onthuld op de Scheveningse boulevard tegenover het Kurhaus door de Haagse wethouder de heer Baldewsingh. De poëzietegel is een initiatief van de gemeente Den Haag en Stroom, centrum voor beeldPosted in: roermond