pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juli 3, 2018 10:13 am Lees verder →

Herbouw al na vier jaar voltooid: 10 Juli eerste concert op nieuw orgel kathedraal Roermond

Roermond – De herbouw van het orgel van de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond nadert zijn voltooiing. Op dinsdagavond 10 juli wordt het eerste concert op het nieuwe orgel gegeven, vier jaar na de start van de bouw. Dat is veel eerder dan gedacht.

Het eerste concert wordt gezamenlijk verzorgd door de Japanse organiste Hiroko Inoue en Jean Pierre Steijvers, de vaste organist van de kathedraal. Het belooft een concert te worden dat klinkt als een enorme symfonie. Op het programma staan werken die grotendeels ‘quatre mains’ – dat wil zeggen met vier handen en in dit geval zelfs met vier voeten – worden gespeeld. Het gaat om werk van Bach, Merkel, Rachmaninov, Wammes en Liszt. Het concert begint om 20.00 uur. Entree: €10.

Herbouw
De Sint-Christoffelkathedraal is begin jaren 2000 ingrijpend gerenoveerd. Toen was er geen geld om ook het orgel onder handen te nemen. Restauratie van het bestaande orgel uit 1955 was niet mogelijk. Het duurde uiteindelijk tot 14 juli 2014 voordat de firma Verschueren uit Ittervoort de opdracht kreeg om het orgel compleet te herbouwen. Enkele onderdelen van het orgel zijn opnieuw gebruikt en andere zijn volledig vernieuwd.

Omdat dit project de financiële draagkracht van de Sint-Christoffelparochie – waartoe de kathedraal behoort – ver oversteeg, werd afgesproken het project in fasen uit te voeren. Elke volgende fase pas zou starten als het benodigde geld beschikbaar was. Al snel bleek dat veel particulieren een steentje wilden bijdragen, vaak met financiële toezeggingen voor meerdere jaren. Ook leverden diverse fondsen en stichtingen een bijdrage.

In het voorjaar van 2017 gaf gouverneur Theo Bovens het startsein voor een nieuwe fondswervingsactie door bij de ingang van de kathedraal een enorme orgelpijp te onthullen. Belangstellenden konden vanaf dat moment orgelpijpen per stuk ‘adopteren’. Dat gaf de fondswerving een flinke impuls, die uiteindelijk uitmondde in een buitengewoon royale subsidie van zowel de provincie Limburg alsook de gemeente Roermond.

Door de inzet van de firma Verschueren kon dat het orgel vervolgens helemaal worden afgebouwd. Het telt nu 37 registers en ruim 2.200 pijpen. Op dit moment worden de laatste registers van het pedaal geplaatst en de tongwerken in hoofd- en bovenwerk. Bekijk filmpje over de laatste stand van zaken van de bouw : klik hier

De herbouw van het orgel heeft in totaal ruim een half miljoen euro gekost. Momenteel is er nog een klein tekort van € 20.000. Dit bedrag is geleend om het orgel nu toch af te bouwen. Belangstellenden die alsnog een orgelpijp willen doneren, zijn van harte uitgenodigd dit te doen en leveren daarmee een bijdrage aan de aflossing van de lening. Meer informatie over het doneren van een orgelpijp bij kathedraal of bisdom.

Openingsconcert
Het eerste concert op 10 juli is een officieuze opening, want met de officiële inzegening wordt gewacht tot Roermond een nieuwe bisschop heeft. Hiroko Inoue en Jean-Pierre Steijvers spelen delen uit de Orkest Suite nr 3 D Dur BMW 1068 van Bach, delen uit de Sonate d moll für Orgel zu 4 händen und düssen Opus 30 van Merkel, het adagio uit Symfonie nr. 2 e moll Opus 27 van Rachmaninov en verschillende werken van Wammes en Liszt.

Jean-Pierre Steijvers uit Heythuysen studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam. Ook volgde hij masterclasses bij gerenommeerde organisten. Steijvers won onder meer orgelconcoursen in Dublin, Luzern, Chartres, Kaliningrad en Moskou. Sinds 2004 is hij ‘Organiste-Titulaire’ van de kathedraal ne de Caroluskapel in Roermond. Ook is hij docent orgel, piano en muziektheorie. Hij geeft onder meer les in Nederland en in Moskou. Ook geeft hij veel concerten in binnen- en buitenland. Als orgelduo met Hiroko Inoue geniet hij in Rusland grote bekendheid.

Hiroko Inoue uit Osaka (Japan), studeerde piano en orgel in Kyoto, Moskou en Groningen. Ze is onder meer soliste en organiste van de Kaliningrad Philharmony Society. Ze behaalde diverse prijzen bij internationale orgelconcoursen en festivals in Rusland, Italië en Nederland. Hiroko Inoue geeft talloze concerten in Rusland en daarbuiten en werkt veel samen met bekende muzikanten. Ook wordt ze veel gevraagd om premières van nieuwe orgelcomposities te spelen. De laatste jaren is ze actief als jurylid bij diverse Russische orgelconcoursen.Posted in: algemeen, roermond