pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juni 18, 2016 1:57 pm Lees verder →

Hoe is vaderdag ontstaan: wetenswaardigheden

Dag Harrie , hier wist u posters journaal voor posters Waekblaad as week 24 gr Mac jb)
—-

Posters Journaal:..ein sjtovekamer en ein opkaemerke…

Wist u…

…dat zondag as (19 juni)in Posterholt de jaarlijkse Vaderdagbraderie is
…dat er weer veel kramen, attracties op de oude markt en natuurlijk gezellige terrassen zijn
…de organisatie is in handen van de Posterholtse stichting Vaderdagbraderie met daarin de voetbalclub -thans Oranje Blauw’15 geheten – en harmonie Wilhelmina, die de opbrengst broederlijk delen en daarvoor beide natuurlijk ook vooraf de handen uit de mouwen moeten steken
…dat we even in de geschiedenis van vaderdag duiken
…dat de meeste mensen veronderstellen dat vaderdag een commercieel feest is.
…dat het een commercieel feest is dat ontstaan is naar aanleiding van een andere dag, namelijk moederdag, maar dat is dus niet zo
…dat er wel degelijk een grondslag voor vaderdag te vinden in de geschiedeni
…dat de eerste melding van vaderdag van ongeveer 4000 jaar geleden in Babylon was. Een meneer met de naam Elmesu had destijds een boodschap op een kaart van klei gemaakt, met daarop de wens dat zijn vader een lang en gezond leven zou leiden.
…dat de vaderdag zoals wij deze tegenwoordig kennen, net als moederdag vanuit Amerika komt
…dat dat allemaal gebeurde dankzij ene William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog
…dat hij weduwnaar werd op het moment dat zijn vrouw stierf bij de geboorte van hun zesde kind: hij voedde bijgevolg al zijn kinderen alleen op en was in al die jaren nooit hertrouwd.
…dat zijn dochter Sonora Louise Smart Dodd zich op een gegeven moment begon te realiseren, hoe zwaar haar vader het heeft gehad om helemaal alleen al zijn kinderen op te voeden
…dat zij mede geĆÆnspireerd door Anna Jarvis, die het idee van moederdag lanceerde wat ook rond deze tijd was, zij op het idee kwam om vaderdag te vieren.
…dat zo uiteindelijk op 19 juni 1940 voor het eerst vaderdag werd gevierd in Spokane Washington. Sorona wilde eigenlijk dat vaderdag zou worden gevierd op 5 juni omdat dat de geboortedag van haar vader was. Maar door tijdgebrek om dit de eerste keer op die dag te vieren, is vaderdag toen verschoven naar de derde zondag in juni; zo is het daarna altijd gebleven.
..dat in het jaar 1966 is door toenmalig president Lyndon Johnson een presidentiƫle verklaring getekend dat vaderdag voor altijd op de derde zondag in juni zou zijn.
…dat tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972 vaderdag voor het eerst als nationale feestdag is erkend.
…dat in de loop der jaren vaderdag als feestdag is veranderd en het stoere er een beetje vanaf is: ook de moderne vader duwt bijv. -net als moeder- de kinderwagen, verricht huishoudelijke taken tot en met ramen lappen, brengt kinderen naar school enz.
…dat de toeristische tip ( of familie-uitje) deze week gaat over het nostalgisch Museum van de Vrouw in het oude raadhuis op de Plats in het centrum van Echt (elke dag van 10-17 uur in de week en in het weekend open,N maar niet op maandag – voldoende parkeerruimte bij de kerk)
…dat het thema van de lopende expositie is: Groote Gezinnen, een huis vol!
…dat dit onderwerp in al zijn facetten belicht wordt en een bezoek kan urenlang een “nostalgisch feest van herkenning uit vroegere jaren zijn” met veel “o, ja’s; kortom, een echte aanrader op een regenachtige dag, met na afloop ook de mogelijkheid van koffie met vlaai in ” de gooi kamer” van het museum.
…dat u in beeld en geluid terug gaat naar vroeger en laat het reilen en zielen van een groot gezin zien: hoe was het om de slaapkamer te delen met zijn zessen, te eten aan tafel met zijn twaalven, en op vrijdag of zaterdag een keer per week achter elkaar van klein naar groot in bad (“de kuup of buut in de keuken”) te gaan en dat allemaal hetzelfde badwater…
….dat het een expositie is ( die loopt nog tot 12 maart 2017) u absoluut niet mag missen
…dat we verder de Oma-tip nog moeten melden die voorgaande keren vanwege veel voetbal-info moest wijken: probeer ook eens in de zomertijd eens lekkere wafels te bakken , nu er vers
fruit is met bijv kersen, aardbeien enz; vergeet u verder niet
Zichzelf te verwennen met de traditionele Wimbledon-lekkernij: veel lekkere verse , zoete aardbeien met heel, veel echte slagroom erover heen..! (Zondigen mag best wel eens…)
…dat we besluiten met Posterholtse dialect: wat hub ze Mig noe vaardig gebritseld (= wat heb je nu klaar gemaakt/ uitgehaald); deivelse of bliksemse jonge ( = kwajongens); de hij ploeiert zig( = de kip nestelt zich in een kuil van zand om zich van luizen te ontdoen – ook: pluzelt of ploewert zig); goowkamer of sjtovekamer ( = de mooie kamer in huis); sjpieker ( = klein kamertje, op zolder bijv.); sjteufke of opkaemerke (= opkamertje); sjroet (= kalkoen of trotse vrouw), sjroet, sjroet ig hub mier rood es doe(= scheldwoorden).
(samenstelling: Jacques Biermans)

———–1—–

Verstuurd vanaf mijn iPadPosted in: algemeen, roerdalen