By oktober 23, 2012 5:36 am Lees verder →

Jongste Peiling De Hond: PvdA verliest royaal en SP wint fors; GL verder in de put

Roerdalen – De PvdA staat op royaal verlies in de jongste peiling van Maurice de Hond. Haalde de partij op 12 september nog 38 zetels, nu zouden dat er 31 zijn geweest. De SP profiteert van die afname en komt uit op 20 zetels (nu 15).

Samsom onderhandelt met de VVD over een nieuw kabinet en dat zou er al binnen 14 dagen kunnen zijn, zo wordt volgens ingewijden gemeld.

In de peiling staat GroenLinks er ook niet goed voor deze week: de partij houdt net als vorige week twee zetels over als er nu Tweede Kamerverkiezingen waren geweest. Aldus meldt Elsevier.nl
i
De VVD blijft volgens De Hond stabiel: 40 zetels (nu 41). D66 groeit van 12 naar 14 zetels. Ook bij 50PLUS is groei te zien. Die partij staat nu op vier zetels in plaats van de huidige twee.

VVD en PvdA zijn druk aan het onderhandelen over de vorming van een gezamenlijk kabinet. Volgens De Hond is het gebruikelijk dat de partij die de premier niet levert, in dit geval de PvdA, daarbij kiezers verliest.

Uit dezelfde peiling blijkt dat iets meer dan de helft van de Nederlanders (51 procent) vindt dat GroenLinks zichzelf beter kan opheffen. Van de ondervraagden vindt 36 procent dat onverstandig.

De partij verloor tijdens de Kamerverkiezingen op 12 september zes van de tien zetels. Partijleider Jolande Sap werd vanwege dat verkiezingsresultaat door het partijbestuur gedwongen om af te treden. Kort daarna stapte het bestuur zelf ook op.Posted in: roerdalen