By januari 18, 2013 5:52 am Lees verder →

Kans op Elfstedentocht groeit met het uur…

Roerdalen – De kans ip een Elfstedentocht groeit met dee dag nu de weersvoorspellers weinig of geen sneeuw aankondigen en het tot woensdag stevig onder nul blijft.
Als de huidige weersverwachting uitkomt, is de kans dat de Elfstedentocht nog in januari door kan gaan erg groot.o
Dat melden weerbureaus Weeronline en Weerplaza donderdag. 
Volgens Weeronline is de kans op een Elfstedentocht sinds 1997 niet zo groot geweest als nu. Na volgende week woensdag is er tot 80 procent kans op aanhoudend winterweer. Een woordvoerder wijst erop dat de route volledig sneeuwvrij is.
“Vorig jaar februari was de kans op een Elfstedentocht een stuk kleiner, omdat er toen sneeuw op het ijs lag. Daardoor groeide het ijs niet aan
Wel kan er over enkele dagen alsnog sneeuw vallen. “Maar het ijs is dan waarschijnlijk dik genoeg om de sneeuw er af te vegen.” Toch verwacht de woordvoerder niet dat de rayonhoofden in Friesland deze week al bij elkaar komen. “Als ze dat doen, gebeurt dat volgende week pas. Op sommige plekken is het ijs nu nog geen centimeter dik.”
Weerplaza wijst erop dat de kans op sneeuwval in het noorden voorlopig niet al te groot is.
Het ijsgroeimodel van de website laat zien dat de ijsdikte voor het water dat 1 meter diep is en niet stroomt, kan aangroeien van 5 centimeter nu naar 16 centimeter volgende week woensdag. “16 centimeter is de kritische grens. In de dagen daarna wordt het ijs nog dikker.” Op maandag 28 januari kan het ijs tussen de 15 en 24 centimeter dik zijn.
Beide weerbureaus stellen dat de kans op een tocht dus groot is, maar het wel slechts een verwachting blijft. “Een weersverwachting voor meer dan vijf dagen vooruit is zeer onzeker”, aldus Weerplaza.
Ook het KNMI verwacht dat de temperatuur in ieder geval tot en met woensdag onder het vriespunt blijft. Volgens MeteoConsult kan er volgende week in elk geval geen Elfstedentocht komen. Mocht de vorst aanhouden, dan op zijn vroegst de week erna, eind januari of begin februari.
Vereniging
De Vereniging de Friesche Elfsteden reageerde donderdagochtend redelijk nuchter op het nieuws dat de weersomstandigheden voor een Elfstedentocht zeer gunstig zijn. De vereniging wil daar op geen manier op vooruitlopen.
”Het is aan de natuur of er een Elfstedentocht komt. We moeten eerst afwachten of het blijft vriezen en of het hard genoeg gaat vriezen. Over een datum doen we geen enkele uitspraak.” Dat zei woordvoerder Immie Jonkman van de vereniging.

De eerste gewone toertocht op natuurijs, waarvoor 10 centimeter ijs nodig is, kan waarschijnlijk na het weekeinde in het noorden van het land worden verreden. Op een aantal plaatsen zal dan 7 tot 10 centimeter ijs liggen.Posted in: roerdalen