By december 22, 2016 9:12 am Lees verder →

Succesvol Recept voor kerst en nieuwjaar: Grootmoeders konijn op Belgische wijze in donker bier-saus

Roerdalen – Op deze site exclusief: een lekker konijnrecept;
(waar u leest konijn kunt u ook lezen konijnenbouten)

1 konijn van ongeveer 1200 gram ( 4 poten 1 rug) , of 4 tot 5 konijnenbouten
250 gram vers spek, of in dobbelsteentjes of 2 ons spekrollade
2 flinke uien, in ringen
2 takjes verse tijm (naar believen)
1 laurierblad
een bosje peterselie
enkel zwarte peperkorrels
1 tot 1,5 flesje donderbruin bier (circa halve liter totaal)
boter
zwarte peper (uit de molen)
zout

Bereidingswijze van Grootmoeders konijn op Belgische wijze in donker bier-saus

Smelt een flinke klont boter of vleesboter in een ruime pan en fruit hierin de spekblokjes kort Neem die dan uit de pan en bewaar ze even . Laat nu in dezelfde pan de konijnenstukken in de boter en vetemulsie aan alle kanten mooi bruin kleuren. Doe de spekblokjes na en kwartier bij het konijn.

Voeg vervolgens de uiringen, laurier en de peperkorrels toe. Kruid flink met peper en zout naar smaak. Overgiet alles met het bier ( donker bier, een flesje van 0,3 lieter is al voldoende) en draai het vuur laag. Laat dit zo ongeveer 1,5 tot 2 uur pruttelen op laag pitje onder gesloten deksel tot het vlees gaar is.
Hebt u alleen licht bier in huis:neem dan dat en voeg er per fles een flinkeeetlepel stroop toe.
Neem de konijnenstukken uit de pan en houd ze warm. Maak de saus af met sausbinder (of aardappelmeel) en verse peterselie. Giet dit over de konijnenstukken en dien onmiddellijk op.

Serveer er gekookte ( of gestoomde) aardappeltjes bij en appelmoes. of aardappelpuree met rode kool met appelmoes of spuitjes met appelmoes

Wilt u het konijnenvlees lekker “kort van smaak” houden: leg het konijn dan 12 uur van tevoren in een marinade in de pan of anderszins van
halve liter azijn, ruim halve liter (goedkope) rode wijn, halve liter water. Voeeg daarbij 2 uien in ringen, 2 knoflook teentjes, peper en zout .



Posted in: recept, roerdalen