porn videos tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By mei 27, 2015 9:12 pm Lees verder →

Klaver geeft GroenLinks vleugels…

Roerdalen – GroenLinks boekt deze maand 5 zetels winst in De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. De partij stijgt van 4 zetels in april naar 9 in mei. De komst van Jesse Klaver als partijleider trekt veel nieuwe kiezers aan. Zij stemden eerder op D66, PvdA en SP.

Het potentieel van de partij van Klaver is nog groter. Omdat kiezers in de peilmethode van De Stemming niet één, maar 5 stemmen mogen uitbrengen wordt duidelijk tussen welke partijen mensen twijfelen en in welke mate. Hier blijkt dat Klaver mensen van veel verschillende partijen aanspreekt. Vooral kiezers van andere linkse partijen en D66 geven aan sympathie voor GroenLinks te hebben. Als Klaver die kiezers kan overtuigen kan hij daar nog maximaal zes zetels extra halen. Ook bij CDA, VVD, PVV en Partij voor de Dieren zien we nu enige sympathie voor GroenLinks.

De PvdA verliest een zetel en komt uit op 11. De SP gaat van 22 naar 21 zetels. D66 trekt in totaal even veel kiezers als vorige maand en blijft staan op 20 zetels. Op de rechterflank zijn er kleine verliezen: De PVV daalt van 25 naar 23 en VNL, dat in april nog goed was voor één zetel, verliest deze nu weer. De VVD is deze maand de grootste partij met 25 zetels.

In vergelijking met april is de zetelverdeling nu als volgt: VVD 25 (-), PvdA 11 (-1), PVV 23 (-2), CDA 19 (-), 
SP 21 (-1), 
D66 20 (-), GL 9 (+5), CU 8 (-), 
SGP 4 (+1), PvdD 5 (-), 50Plus 5 (-), VNL 0 (-1).

Over De Stemming
De Stemming is de peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

Het onderzoek is gehouden van 22 tot en met 26 mei 2015. Er deden 2230 respondenten mee. De Stemming is gebaseerd op een steekproef uit het Intomart GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Alle actuele informatie over de peiling van deze maand vindt u 26 mei 2015 vanaf 13:00 uur op www.destemming.nlPosted in: roerdalen