By juli 29, 2011 6:30 pm Lees verder →

Koempelzeepje in Canon van Limburg

Roerdalen – In de tijd van de eerste wereldoorlog, ook de tijd van de steenkolenmijnen, ontstond er een schaarste aan van alles. Naast voedsel was ook zeep onmisbaar voor de mijnwerkers. De ‘koempels’ werden tijdens hun werk ondergronds behoorlijk zwart en na het werk werd het lichaam flink geboend. Op het gebied van de rantsoenen werd in de tijd van de eerste wereldoorlog voor de ‘koempels’ een uitzondering gemaakt. In augustus 1918 wisten de mijnwerkersbonden toezeggingen van de regering los te krijgen voor extra rantsoenen levensmiddelen en zeep.
Naast extra aardappelen, peulvruchten, boter en kaas kregen de mijnwerkers per week twee ons zachte zeep erbij. Zeep speelde zowel een rol op een medicinale manier als op het gebied van de hygiëne in het verleden. Zeep was hard nodig om bepaalde huidziekten te voorkomen.
In deze workshop vertelt docent Yvette Jongen over het dagelijkse leven van de mijnwerkers tijdens de eerste wereldoorlog. Aan de hand van plaatjes en foto’s wordt het verhaal van de ‘koempels verteld en vervolgens gaan de deelnemers aan de slag met het zelf maken van een ‘mijnwerkerszeepje’. De zeepjes worden gemaakt van gietzeep en voorzien van een plaatje of foto. De deelnemers leren de basisingrediënten van zeep kennen en de rol die zeep speelde in het dagelijks leven van bijvoorbeeld de mijnwerkers. Naast een stukje theorie gaat u praktisch aan de slag met de geur, kleur en vorm van zeep.Posted in: roerdalen