pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By april 16, 2013 11:18 am Lees verder →

Kunst en Vermaak Posterholt: geen hoofdrol zonder een goede bijrol in “Meugelik is alles…”(recensie van een dialect-toneelstuk)

Posterholt – Het is al weer zowat een week geleden dat de Posterholtse toneelvereniging Kunst en Vermaak 4 uitvoeringen gaf van het komisch toneelstuk Meugelik is alles. Een dialect-toneelstuk dat zorgde voor enkele uren lachen en ontspanning.
De twee hoofdrolspelers – Ger Roncken en Hennie Schmitz-Ridderbeks – doen me altijd denken aan vroegere, legendarische toneelvoorstellingen op de Duitse tv in de jaren 70 en 80 enz.
Enerzijds aan het bekende Ohnesorgtheater uit Hamburg en anderzijds aan het bekende Millowitschtheater uit Keulen. In beide gezelschappen waren ook telkens twee hoofdrolspelers die net boven de rest uit staken. Bij Ohnesorg was dat het duo Heidi Kabel en Henri Vahl en bij het beroemde Keulse gezelschap waren dat Willy Millowitsch en zijn zus. Maar beide duo’s konden in hun rol niet groeien als de juiste medespelers – noem het aangevers – niet op dreef waren.
Datzelfde beeld schoot door me heen toen ik recentelijk de cast van Kunst en Vermaak aan het werk zag in Meugelik is alles. Met andere woorden: ook hier zonder goede bijrol-spelers geen goede hoofdrol-spelers.

En zo was het ook in Meugelik is alles, waarin de hoofdrolspeler (gepensioneerd spoorwegbeambte) Teun van Kruchten (Ger Roncken) verzekeringspenningen als beloning wil opstrijken, na een zogenaamde kraak bij juwelier Meijers, terwijl zijn vrouw Greet van Kruchten dat tipgeld-gedoe van haar man allemaal maar niks vindt.

Naast de twee hoofdrolspelers Ger en Hennie wisten ook bijrol-spelers er meer dan eens een hoofdrol van te maken. Zo was politiecommissaris Peijnenburg (ook geen onbekende naam in het Posterse), vertolkt door Job Derix, heel sterk in zijn rol een openbaring En datzelfde gold ook enigszins en in wat mindere mate voor roddeltante, buurvrouw Lieske in de persoon van Angelique Ohlenfrost.
Hans Geraeds zette heel knap de pantoffelheldachtige Keub Kersenmakers neer, terwijl zijn vrouw Gertrud ( Jose Verheijen) ook haar rol met veel overtuiging bracht.

We zouden anderen tekort doen als we hen niet zouden vermelden want – zoals gezegd – de bijrollen “maakten” de hoofdrollen in dit toneelstuk. Die “anderen” zijn: dochter Sjan van de hoofdrolspelers in de persoon van Danielle Roncken (van wie zou ze het talent ge-erfd hebben…?), haar vriend/man Jan in de persoon van Jeroen Clout (ook heel fraai in zijn rol), de “kleffe” juweliersvrouw Meijers (Gertje Seegers) die ook goed speelde en last but not least Ina Timmermans die als prive-detective Bep fraai door de scenes heen sloop.

Hoewel het plot van het stuk wat tegenviel omdat het al redelijk vroeg voorspelbaar was, was het een geslaagd regie-debuut bij Kunst en Vermaak van Tilly Agouzoul. Zj maakte iedere speler belangrijk, de een wat minder dan de ander maar er kwam een goed totaal voor het voetlicht.

Enkele honderden mensen hebben weer eens hartelijk kunnen lachen en dat is mooi meegenomen in sombere tijden wanneer het weer niet naar de lente wil en de politici op tv alsmaar blijven somberen…

Rest nog een compliment voor de buhnebouwers en grimeur; ook was de aankondiging leuk en origineel met de twee conductrices. Met hen zou ik willen zeggen: Kunst en Vermaak-trein: op naar de volgende halteplaats…
En gelukkig stopt die trein weer gauw op 13,14 en 15 december aanstaande en dan zitten we met de jubileumvoorstelling van Kunst en Vermaak ook nog eerste klas…!
Jacques BiermansPosted in: roerdalen