pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By december 27, 2015 6:20 pm Lees verder →

(Herhaling op verzoek) Kunst en Vermaak : recensie toneel Posterholt: wie het niet gezien heeft, heeft iets gemist…

image

Posterholt – Doon neet zo onneuzel. Zo luidde de titel vande toneelproductie 2015 van de Posterse toneelvereniging Kunst en Vermaak. Het plot van deze komedie in het kort: opa blijft na de dood van oma alleen over, verkommert in zijn stulpje een beetje en zou volgens de kinderen het beste naar het bejaardenhuis kunnen verhuizen. Een gegeven dat maar al te vaak werkelijkheid is, zo schreef iemand op facebook na het zien van het stuk. Uiteindelijk gaat de verhuizing van opa niet door want er is een huwelijk met de huishoudster, nadat enkele andere kandidates afgewezen zijn.

Vier keer een volle Beuk. Terecht: het was als vanouds weer een amusante voorstelling waarbij veel te lachen viel en…spelers boven zichzelf uitgroeiden.
Een van de hoofdrollen was voor opa Vonk: eigenzinnig tot in de tenen. Hans Gerards – elk jaar beter – zette dit personnage op een uitstekende manier neer en vertolkte een glansrol met ook een goede mimiek, cosequente presentatie, zelfs toen hij in een originele jaeger-onderboek-met-laaghangend-kruis ten tonele verscheen.
Zijn zonen Louis en Robert werden vertolkt door resp Job Deriks, ook al een aantal jaren een factor constante, en Jeroen Clout. Deze laatste behoort inmiddels ook tot de vaste cast en presteert elk jaar verrassend, deze keer als een te volgzame echtgenoot van schoondochter Lydia. Dit kenau-achtige personnage werd vertolkt door Ina Toutenhoofd, mede door haar “hollands accent”: haar op het lijf geschevepn. Zij was voor mij met ” een als maar groeiende” Hans Gerads de ontdekking van dit toneelstuk.
Ook nu weer bleek hoe zeer de spelers van Kunst en Vermaak eigenlijk uitwisselbaar kunnen zijn, zonder kwaliteit te hoeven verliezen. Goed nivellerend acteerwerk dus, met natuurlijk enkele uitschieters naar boven.
Verder meer dan verdienstelijke acteerwerk van de “uitbundige” Romeense solicitante Esmeralda ( Gertje Seegers), de “verwende” Mandy ((Tessa Reinders), en arts dokter Bloem (Truus Cabollet).
Last but not least moeten we nog een glansrol vermelden – die elk jaar weer naar het hoogste niveau stijgt – en wel die van Henny Schmitz-Ridderbeks als huishoudster Mariet Coenen. Zij wet als geen ander met haar ook typisch Posterse dialect-uitspraak en altijd weer sterk acteertalent – ongetwijfeld in de genen meegekregen van wijlen haar vader Pierre die Buutteredner was – het publiek extra te boeien en elk jaar met haar natuurlijke speelwijze en talent het stuk naar een nog hoger niveau weet te tillen. Uiteindelijk trouwt zij met opa, blijft wonen en hoeft hij “lekker niet” opgeborgen te worden in het bejaardenhuis.
Een compliment is ook dit jaar op zijn plaats aan het adres aan regisseuse Tilly Agouzoul en al die anderen, zoals de buhnebouwers , de vertaler naa het dialect en al die andere medewerkers.
Resumerend: (we hebben het al eerder elders in het Posters Journaal geschreven) wie het stuk dit jaar niet gezien heeft, heeft iets gemist.

Jacques Biermans

PS:
In de laatste voorstelling kreeg het publiek nog een extraatje voorgeschoteld wat zelfs tot schuddebuikende reacties van medespelers op de buhne leidde: een hilarische opa kreeg een vitamine-injectie in zijn achterste met een reuze-spuit, die deze Laatste uitvoering van dit jaar niet leeg was maar gevuld was met water…
PS2: Op de foto de cast van dit jaar van het stuk Doon neet zo onneuzel van Kunst en Vermaak PosterholtPosted in: roerdalen