pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By januari 20, 2015 2:59 pm Lees verder →

L1Alaaf: L1 analyse LVK finalisten kansberekeningen

Roerdalen/Maastricht – Om een plek te veroveren in de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers (LVK) moet een halve finalist op z’n minst ongeveer 75 punten bijeen zien te sprokkelen. Dat blijkt uit de cijfers van het LVK-scorebord van de beste 60 liedjes van het LVK van 2014, 2013, 2012 en 2011. Vastelaovesredacteur Tom Doesborg, die vroeger op school slechts een 6 haalde voor rekenen, zet de cijfers op een rij in Alaaf van K1:

‘Om een plaats te krijgen op een LVK-finale moet je flink wat punten verzamelen. De punten worden bepaald aan de hand van twee uitslagen; de beoordeling van de hoofdjury in december 2014 en de uitslag van de sms/telefoonstemmen van de afgelopen weken. Het beste liedje van de hoofdjury krijgt 60 punten en het liedje dat de meeste stemmen heeft weten te verzamelen krijgt ook 60 punten. Dus een halve finalist kan maximaal 120 scoren (*). Die maximum score is bij mijn weten nog nooit door een deelnemer gehaald.

(*) In 2015 zijn er vanwege het Meers-misverstand, 61 halve finalisten, dus krijgt het beste liedje van de hoofdjury 61 punten en het liedje met de meeste stemmen ook 61 punten.

In de halve finale van 2014 haalden De Toddezek de hoogste score: 105,5 voor ‘t Onhendig Leedje. La Bamba uit Montfort behaalde in 2013 in de halve finale een enorme score van 117 punten, en won later ook het LVK in de Jo Gerrishal. Spik & Span sprokkelde dat jaar met De Voicemail 112,5 punt bijeen. In 2012 lagen de punten minder ver uiteen en had de beste halve finalist 106 punten, opnieuw De Toddezek met De Miemelaer. In 2011 was de hoogste score tijdens de halve finale behaald door 4 op ‘n riej uit Urmond met Sjpastelaovend: 114 punten. W-Dreej kwam daarna met 108 punten voor ‘Kom ‘s kieke beej os’. Uiteraard behaalden al deze liedjes uiteindelijk de finale.

Interessanter en spannender is het om te kijken naar de grens van wel of geen finaleplaats. In 2014 wist Bjorn van Berkel uit Grubbenvorst op het nippertje de finale te bereiken met 75 punten. Er waren nog twee liedjes bij met minder punten, W-Dreej met 68,5 en De Herringbiessere met 67,5 punt maar W-Dreej zat bij de beste 3 van de hoofdjury en werd daarom, zoals de reglementen voorschrijven, rechtstreeks naar de finale geleid en omdat er een tekort was aan liedjes uit de Parkstad in de finale werden De Herringbiessere uit Bocholtz in de finale geplaatst, zoals ook in de reglementen was vastgesteld.

In 2013 haalden de Venrayse Stappers de finale met de hakken over de sloot met 78,5 punt. Ook in deze finale belandden twee liedjes met minder punten: De Geliënde uit Hulsberg (69,5 pt) wegens een tekort aan liedjes uit de regio Maastricht/Mergelland en Bram & Ruud uit Venlo (68 pt) omdat ze bij de beste 3 liedjes van de hoofdjury hoorden en daardoor een beschermde status genoten.

In 2012 was Thijssen & Co uit Horst de gelukkige. Dubbel gelukkig. Op de vooravond van de bekendmaking van de finalisten werd een liedje uit Beek gediskwalificeerd omdat het niet voldeed aan de regels. Horst kwam toen met 78 punten als 19de in de finale. In 2011 had finaleliedje nummer 19, ‘Limburg haet ‘t allemaol’van de groep Sjeigelentaire uit Meerssen niet meer dan 73 punten nodig voor een finaleplaats. Bram & Ruud hadden in dat jaar opnieuw minder punten (72) dan de nummer 19 maar hoorden weer bij de beste 3 liedjes van de hoofdjury en stonden in de finale in Panningen.

Alles opgeteld en gedeeld kom ik tot de conclusie dat je de afgelopen 4 jaar tussen de 73 en 78 punten nodig had om op het nippertje in de finale te komen, dus zeg maar zo’n 75 punten.

Ja, en wat moeten we daar nu mee, meneer Doesborg? Wat draagt dit bij aan de maatschappelijke vooruitgang van dit land? Niets natuurlijk. Maar vanwege het pijnlijke ‘Meers-misverstand’ rond de Kerst van 2014 heeft de Stichting LVK jammer genoeg bekend moeten maken wie er onderaan is geëindigd bij de hoofdjury dit jaar: Sandra en Marco uit Tegelen met ‘Ut is wie ut is’ en Andy & Roy uit Valkenburg met ‘Vastelaovesmaedje’. De makers en artiesten van deze twee inzendingen weten nu al dat ze respectievelijk 1 en 2 punten gaan krijgen van de hoofdjury. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om in de finale te komen want stel dat één van beide liedjes de meeste sms/telefoonstemmen weet te vergaren, dan heb je 61 punten + 1 (of 2). Met 62 of 63 punten heeft niemand de afgelopen 4 jaar een finaleplek weten te bereiken.

Gloort er dan helemaal geen hoop aan de horizon voor beide liedjesmakers, familie en hun aanhang? Nauwelijks. De enige minieme kans is de nieuwe LVK-regel die voorschrijft dat er per regio minimaal 3 liedjes in de finale moeten staan. Er is de laatste jaren totaal geen tekort geweest aan liedjes uit de regio Noord-Limburg, dus voor Tegelen lijkt de kaart onhaalbaar. Maar Maastricht/Mergelland, waar Valkenburg onder valt, zit slechts met 6 liedjes in de halve finale, dus de helft gaat door naar de finale. Andy & Roy moeten hopen op een klein wonder. Misschien mist de andere halve finalist uit Valkenburg de bus, of vergeten ze in Meerssen te sms-en. En wellicht is het liedje van De Kloomp uit Meerssen alsnog plagiaat, wie zal het zeggen?

Hoe het ook zij, ‘Ut is wie ut is’ en ‘ut geit wie ut geit’. Ik wens alle halve finalisten, en in het bijzonder Andy & Roy (vanuit thuis) en Sandra & Marco (misschien leuk om samen een zangkwartet of goochelact te vormen in 2016) vanavond in de 3de en laatste halve finale veel plezier’.Posted in: roerdalen