By december 21, 2012 9:16 am Lees verder →

Laatste nieuws: Leiding Chemie-Pack niet de cel in voor brand Moerdijk

Roerdalen/Moerdijk -De leiding van Chemie-Pack hoeft niet de cel in voor de grote brand in Moerdijk begin vorig jaar. De rechtbank in Breda sprak de leiding vrijdag vrij van opzettelijke brandstichting. Wel is de directie schuldig aan de brand door het overtreden van de milieuregels. Dat meldt Omroep Brabant op haar site.

Tegen directeur Gerard Spiering werd in november vier jaar celstraf geëist. Voor veiligheidscoördinator Hans de K. vroeg de officier van justitie drie jaar celstraf, voor productieleider Ralph O. twee jaar. Tegen het failliet verklaarde bedrijf werd een boete van 1 miljoen euro geëist.

De directie krijgt een taakstraf van onbekende duur. De strafzaak is nog in volle gang.

‘Falende veiligheidscultuur’
Chemie-Pack brandde in januari 2011 volledig af. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de brand is ontstaan toen de voormalige productiemedewerker Mohammed Abdellati een bevroren membraanpomp ontdooide met een gasbrander. Volgens directeur Spiering ging het om ‘een schrikbarende eenmansactie’, maar de leiding zou Abdellati hebben gezegd dat hij ‘z’n smoel moest houden’. Chemie-Pack brandde in januari 2011 volledig af.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn het bedrijf, de directeur, veiligheidscoördinator en productieleider schuldig vanwege een ‘falende veiligheidscultuur’. Hun advocaten denken echter dat justitie met de strafzaak een voorbeeld wil stellen, waarbij ‘Barbertje koste wat kost moet hangen’. Zij hekelen de in hun ogen agressieve manier waarop de directie wordt aangepakt eisen vrijspraak op alle punten.

‘Productiemedewerker niet vervolgen’
De voormalige productiemedewerker Mohammed Abdellati is toegezegd dat hij nooit vervolgd zou worden. Justitie heeft dit gedaan om openheid van zaken te krijgen. De rechter zei vrijdag dat de beloofde immuniteit juridisch geen probleem is.Posted in: roerdalen