By november 23, 2011 7:47 am Lees verder →

Lezing voor iedereen Roermond in de Eerste Wereldoorlog

Roermond – In Historisch Café staat centraal: . “Spionage, spotprenten en stuurcomités” Roermond in de Eerste Wereldoorlog op maandag 28 november om 19.00 uur in de studiezaal van het gemeentearchief Roermond. Iedereen is welkom.
Het gemeentearchief van Roermond organiseert elke laatste maandag van de maand het Historisch Café. Elke bijeenkomst wil men de aanwezigen kennis laten maken met bepaalde thema’s. Heeft u zelf een historisch onderwerp waarover u het een en ander wilt vertellen, neem dan contact met het cafe op om uw verhaal te vertellen.

In 2014 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Een oorlog op zo’n grote schaal was nog niet eerder voorgekomen. Nederland was officieel neutraal maar had wel degelijk te maken met de gevolgen. In augustus 1914 arriveerde de eerste Belgische vluchtelingen na de inval van de Duitsers in België. De kolentoevoer uit het buitenland stokte waardoor de mijnen in Limburg snel werden ontgonnen. De grenzen werden gesloten zodat families moeilijk met elkaar in contact konden komen. Economische betrekkingen met de aangrenzende buitenlandse gebieden gingen verloren. Dit was belangrijk in onze regio want Holland was immers ver weg.
Op de foto: Belgische kinderen krijgen te eten in Roermond, 1914

Historicus Bernhard Liemann verbonden aan het “Zentrum für Niederlande-Studien’van de Universiteit in Münster, zal de lezing verzorgen. Hij zal zijn vergelijkend onderzoek van Duitse, Belgische en Nederlandse steden in de grensregio’s toelichten. De klemtoon zal liggen op Roermond en zijn inwoners

Bij deze wil Liemann ook een oproep plaatsen. Mocht u nog materiaal hebben liggen met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog dan zou hij graag met u in contact treden. Alle materiaal is interessant: brieven, dagboeken, afbeeldingen etc. U kunt de heer Liemann mailen [email protected] . Ook kunt contact opnemen met M. Lemmens van het gemeentearchief. Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen via 0475-359662 of mail [email protected]Posted in: roermond