pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By januari 30, 2012 1:36 pm Lees verder →

Dinsdag in Reuver lezing soldaten Napoleon; iedere belangstellende is welkom

Reuver – Vrijheid, gelijkheid en broederschap waren de idealen van de Franse Revolutie. Ze werden niet alleen met enthousiasme gepredikt, maar ook met militair geweld aan de man gebracht. In 1794 en 1795 veroverde Frankrijk zowel de Zuidelijke als de Noordelijke Nederlanden. De Zuidelijke Nederlanden werden ingelijfd, terwijl de Noordelijke Nederlanden – onder de naam Bataafse Republiek – een zusterrepubliek werden van Frankrijk.
De maatregel die de meeste impact had op de bevolking, was de invoering van de militaire dienstplicht. Elke jongeman werd op zijn twintigste verjaardag dienstplichtig. Weliswaar hoefde niet iedereen daadwerkelijk op te komen in het leger van Napoleon, maar per saldo ging het om grote aantallen rekruten. Onvoorstelbaar grote aantallen zelfs. Een hele generatie jongemannen trok naar het front, van Portugal tot Rusland. De helft keerde nimmer terug. Over deze naamloze soldaten van Napoleon gaat de lezing van Joost Welten, gepromoveerd op dit onderwerp in 2007 aan de universiteit van Utrecht. Op basis van archiefonderzoek geeft hij deze jongens een gezicht. Hij reconstrueert hun levens, hun bestaan als soldaat, hun dromen, hun liefdes, hun overlijden in den vreemde of hun terugkeer naar het ouderlijk huis. Hij laat zien hoe het systeem van de dienstplicht werkte en waarom verzet ertegen zo moeilijk was. Hij geeft een inkijk in een samenleving die ver van ons af lijkt te staan, maar die verrassend nabij is.

Deze uitzonderlijk boeiende lezing wordt aangeboden door de Heemkundige Kring Tegelen, MHVS Swalmen en Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal.

dinsdag 31 januari 2012, 20:00 uur
Locatie
Rijksweg 10 (Huis W Limburg)
5953 AE REUVER
0475-50224Posted in: roermond