pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By mei 29, 2016 3:02 pm Lees verder →

Militaire eer voor Britse marinier: als 22-jarige omgekomen in 1945

Waspik – De stoffelijke resten van de Britse marinier David Williams worden op woensdag 8 juni herbegraven op de protestantse begraafplaats in Waspik. Marinier Williams kwam op 5 februari 1945 op 22-jarige leeftijd nabij Waalwijk (Noord-Brabant) om het leven. Door tussenkomst van de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) is Williams gevonden en geïdentificeerd. Een detachement van de Royal Marines draagt Williams met militaire eer naar zijn laatste rustplaats. Het Korps Mariniers is door de Britse collega’s gevraagd om tijdens de ceremonie de muziek te verzorgen en een erewacht te leveren.

In 2010 vond er een grootschalig explosieven-opsporingsproject plaats in de Overdiepse Polder. Aan de oever van afwateringskanaal ‘Het Oude Maasje’ stuitte men op het veldgraf van een geallieerde soldaat, herkenbaar aan de uitrustingsstukken. BIDKL voerde de archeologische opgraving uit. Historisch en isotopen onderzoek wezen uit dat het moest gaan om een Britse militair.

Niet langer vermist
Op 1 februari 1945 werd het Britse 41 Royal Marine Commando verantwoordelijk voor een sector van het Maasfront ter hoogte van Waspik. Vier dagen daarna verdronken drie mariniers van deze eenheid als gevolg van een bootongeluk op Het Oude Maasje. Marinier David Williams werd tot kort geleden als enige nog vermist. Via DNA-onderzoek kwam de BIDKL uit bij Williams’ halfzus Sheila. Uit dat onderzoek bleek vervolgens ook dat zij aan elkaar verwant waren. De stoffelijke resten van David Williams worden bijgezet op de begraafplaats in Waspik, waar ook twee van zijn kameraden in een graf van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) begraven zijn.

Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke landmacht
De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht is sinds januari 1945 namens de Nederlandse overheid verantwoordelijk voor de opsporing, berging en identificatie van militaire en civiele Tweede Wereldoorlogslachtoffers. Defensie beschouwt deze taak als een zorgplicht en een ereschuld aan hen die voor onze vrede en vrijheid hebben gevochten. Het werk van deze identificatiespecialisten bestaat uit een combinatie van archeologie, fysische antropologie en militaire geschiedenis.

Korps Mariniers
Het Korps Mariniers heeft nauwe samenwerkingsverbanden met de Britse Royal Marines, met wie jaarlijks diverse NAVO-oefeningen worden gehouden. Sinds 1973 is er een nauwe samenwerking door de integratie van operationele eenheden van het Korps Mariniers binnen de 3 Commando Brigade Royal Marines. Deze integratie staat bekend als de United Kingdom-Netherlands Landing Force en is onderdeel van de United Kingdom-Netherlands Amphibious Force.Posted in: algemeen