pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 21, 2012 9:05 am Lees verder →

Nieuwe zoetstof Stevia duikt nu ook op in Cola en Limonade

Foto

Roermond – Een alternatief voor suiker begint nu overal op te duiken in de supermarkten. Stevia is een natuurlijke zoetstof. Inmiddels zijn er zijn de Cola en Limonade varianten beschikbaar die de zoetstof
bevatten. De producten zijn wel iets duurder dan de gesuikerde alternatieven.

Het kruid Stevia Rebaudiana Bertoni, kortweg stevia, komt oorspronkelijk uit Paraguay, waar indianen het al 1500 jaar gebruiken voor het bereiden van voedsel. In de 16e eeuw maakten Europeanen voor het eerst kennis met stevia via de Spaanse veroveraars die de plantjes van hun strooptochten mee naar huis namen. Aan het eind van de 19e eeuw ontstond er in West-Europa serieuze interesse en begon de wereldwijde opmars van stevia.

Nadat vele eeuwen lang stevia uit het wild was geoogst, begon men in 1909 in Paraguay de plant te cultiveren en werden grote plantages aangelegd. In 1931 lukte het om stevioside, de stof die stevia zoet maakt, te kristalliseren. Het extract bleek veilig voor consumptie en het was maar liefst 300 keer zoeter dan gewone suiker.
Vanwege een grote behoefte aan alternatieven voor suiker, kwam stevioside in beeld. Na grondig onderzoek werd stevia begin jaren tachtig als zoetstof goedgekeurd. Al snel volgden meer landen.

Op dit moment gebruiken miljoenen consumenten stevia als plantaardige zoetstof. Ook in de E.U. is sinds december 2011 goedgekeurd om te worden gebruikt als het zoete alternatief. Stevia is daarom volgens velen de ‘Nieuwe generatie suiker’.

Er zijn lang onduidelijkheden geweest over mgelijke nadelige effecten. Volgens de nieuwste wetenschapsopvatting van de Europese Voedingsveiligheid Autoriteit hebben recente toxicologische testen aangetoond ‘dat steviolglycosiden niet toxisch zijn voor de genen, geen kanker veroorzaken en niet in verband worden gebracht met voortplantings- en ontwikkelingsstoornissen’.

Eigenschappen van stevia

– Stevia is 100% natuurlijk en bevat vrijwel geen calorieën.
– Stevia wordt in o.a. de VS, Japan, Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Zwitserland gebruikt als een vervanger voor suiker en andere zoetstoffen.
– Stevia is van nature rijk aan eiwit, calcium, fosfor, natrium, magnesium, zink, rutine, vitamine A en vitamine C.
– Stevia is volgens diverse bronnen onder andere goed voor diabetici en helpt tegen hoge bloeddruk.

De voordelen

– Verbetert de activiteit van de alvleesklier
– Zorgt voor een betere bloedsuikerbalans
– Verbetert het evenwicht in de energiehuishouding
– Verbetert het vermogen van het lichaam om vet te verbranden
– Verheldert het denken
– Ondersteunt bij overgewicht
– Voorkomt tandcariës

Nadelen zijn.er niet echt bekend dus het lijkt erop dat de opmars van Stevia nu eindelijk ook in Europa begonnen is.Posted in: roermond