pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By oktober 9, 2015 2:23 pm Lees verder →

Nobelprijs voor Vrede naar Tunesisch kwartet

Roerdalen – De Nobelprijs voor de Vrede van 2015 gaat naar het Tunesisch Nationale Dialoog Kwartet. Dat heeft het Noorse Nobelcomité vrijdagmorgen bekendgemaakt in Oslo. De groep krijgt de prijs voor zijn sleutelrol bij het opbouwen van een pluriforme democratie na de Jasmijnrevolutie van 2011, waarbij president Zine al-Abidine Ben Ali werd afgezet.

Tunesië was het eerste Arabische land waar in 2011 een oud autocratisch regime in korte tijd ineenstortte. Deze ‘Jasmijnrevolutie’ leidde tot een golf aan omwentelingen in de regio die snel tot Arabische Lente werden gedoopt. Alleen in Tunesië hebben die omwentelingen democratie en vooruitgang opgeleverd. Volgens het Nobelcomité heeft het dialoogkwartet hier sinds de oprichting in 2013 een doorslaggevende rol bij gespeeld.

In 2013 was het proces van democratisering in Tunesië na decennia van autocratisch en corrupt bewind in gevaar gekomen door politieke moorden en sociale onrust. Het kwartet vormde een alternatief voor geweld door vreedzaam politiek overleg te bieden. Dat gaf de bevolking grondrechten zoals gelijkheid voor de wet ongeacht geloof, geslacht of politieke overtuiging.

Het kwartet bestaat uit de Tunesische Algemene Vakbond, de Confederatie van Industrie, Handel en Nijverheid, de Mensenrechtenliga en de Orde van Advocaten.

De prijs wordt 10 december in Oslo uitgereikt door de Noorse koning Harald V.

Verrassend
De keuze van het Nobelcomité is verrassend. Van tevoren werden paus Franciscus, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege als grote kanshebbers genoemd.

De Nobelprijzen zijn genoemd naar de steenrijke Zweedse chemicus en industrieel Alfred Nobel (1833-1896). Hij was de uitvinder van dynamiet. Hij riep de Nobelprijzen in zijn testament (1895) in het leven.

Er zijn sinds 1901 572 Nobelprijzen uitgeloofd, waarvan 96 voor de Vrede, dat wil zeggen voor ,,het meeste of beste werk doen voor de broederschap onder de volkeren, het afschaffen of het verminderen van strijdkrachten en het houden of bevorderen van vredesconferenties”.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar de zeventienjarige Pakistaanse activiste Malala Yousafzai en de Indiër Kailash Satyarthi (60). Ze kregen de prijs voor ,,hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jonge mensen, en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen”.

Deze week werden de prijzen voor Geneeskunde, Natuurkunde en Scheikunde al uitgereikt. De Nobelprijs voor de literatuur is toegekend aan de Wit-Russische Svetlana Aleksjevitsj. De Academie prees Aleksjevitsj (67) voor haar ‘polyfone teksten, een monument voor het lijden en moed in onze tijd’.Posted in: roerdalen