pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By januari 24, 2013 1:41 pm Lees verder →

Nu sneller terug vinden gestolen voertuigen: jaarlijks 30.000 voertuigen

Roerdalen / Den Haag – Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gaf dinsdag 23 januari het startschot voor een proef met het sneller signaleren van gestolen voertuigen. Binnen twee uur na melding van een diefstal moet het kenteken (inter)nationaal gesignaleerd staan als gestolen.

Veel ontvreemde voertuigen verdwijnen vaak binnen enkele uren over de grens. Daarom is deze snellere registratie noodzakelijk. Op dit moment kost het gemiddeld vijf dagen voordat zo’n diefstal staat geregistreerd in het Kentekenregister en het Schengen Informatiesysteem.

Digitale melding
Door nauwe samenwerking tussen de verzekeraars, de politie en de RDW is deze snellere signalering nu wel mogelijk. Na melding van een diefstal maken de verzekeraars direct een digitale melding aan en sturen die vervolgens naar het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Dit is een samenwerkingsverband van politie, RDW, Belastingdienst en de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Behalve personenauto’s gaat het ook om vrachtwagens, motoren en andere voertuigen met een kenteken.

Geen aangifte meer
Het LIV verwerkt de digitale melding tot een aangifte in het registratiesysteem van de politie. De snellere signalering verhoogt de pakkans van autodieven. Bovendien krijgt de politie nauwkeurige informatie over de wijze waarop een voertuig is ontvreemd. De nieuwe werkwijze verkort tevens de termijn waarin de eigenaar van een gestolen voertuig nog aansprakelijk kan worden gesteld. De RDW stuurt de eigenaar namelijk binnen een dag een verklaring dat het kenteken is ingetrokken en de eigenaar niet langer aansprakelijk is. Bovendien hoeft deze niet meer naar het politiebureau om aangifte te doen.

Schadelast
De proef met snellere signalering begint op 1 februari bij de Eenheid Oost-Brabant en duurt zes maanden. Staatssecretaris Teeven tekende daarvoor namens de minister een convenant met de RDW, de politie, het Verbond van Verzekeraars en de Stichting VbV. In Nederland worden elk jaar zo’n 30.000 voertuigen gestolen met een jaarlijkse schadelast van 205 miljoen euro. Ongeveer een derde daarvan wordt teruggevonden.

Paarse krokodillen
Als de proef een succes blijkt, wordt deze aanpak landelijk ingevoerd. De verwachting is dat er dan landelijk per week tien gestolen voertuigen meer teruggevonden worden dan nu. Jannine van den Berg, directeur Operatiën, reageerde via Twitter positief op deze nieuwe werkwijze: ‘Alle paarse krokodillen zijn overwonnen bij de totstandkoming van het convenant snelle signalering diefstal auto’s. Dat is hoopvol!’Posted in: politie, roerdalen